Almanya’ya tepki: Türkiye Büyükelçi’yi çağırdı!

Alman parlamentosunun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasının ardından Türkiye’den beklenen hamle geldi. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, İstanbul’a çağrıldı.

Almanya’ya tepki: Türkiye Büyükelçi’yi çağırdı!
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun ‘istişare’ için çağrıldığını belirtti.

Karslıoğlu’nun yerel saatle 14.45’teki (TSİ 15.45) uçakla Berlin’den İstanbul’a geleceği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman parlamentosundaki oylamanın ardından birtweet atarak, “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir” ifadelerini kullandı.

“TARİHİ HATA”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Almanya’daki oylamayla ilgili Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş şunları söyledi: “Almanya Parlamentosu’nun ‘çarpıtılmış ve mesnetsiz’ bir takım iddiaları ‘soykırım’ olarak kabullenmesi tarihi bir hatadır. Almanya Parlamentosu’nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz.”

“CİDDİ HASAR VERDİ”

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay ise söz konusu karar tasarısının Alman Federal Meclisi’nde onaylanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi hasar verdiğini belirtti.

Bir televizyon kanalına konuşan Aktay, “Alman Parlamentosu’nun kararı dostane bir tutum değildir. İlişkilere ciddi hasar vermiştir” diye konuştu.

Öte yandan AK Partili bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, AK Parti Meclis Grubu’nun Alman parlamentosunun kararının ardından ortak bildiri yayımlanması içinTBMM’ye teklif sunacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X