Altepe de akademik odalara sert çıktı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den ‘kentsel dönüşüm’ uyarısı…

Altepe de akademik odalara sert çıktı

SEYİT GÜNDOĞAN

 

Nilüfer’de 0.50 emsal artışı doğrultusunda yapılan kentsel dönüşüm projeleri akademik odaların açtığı dava sonucunda duran vatandaşlar Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelerek konuyu gündeme taşıdı.

 

Gündem maddelerinden önce konuyu değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dava açanlara sert çıktı. Altepe, bakanlığın verdiği yetki ile yola çıktıklarını ve kanuna aykırı bir şey yapmadıklarını söyledi.

 

Her an Bursa merkezli bir deprem olabileceğini ve insanlar ölebileceğini hatırlatan Altepe, “Geçtiğimiz günlerde Nilüfer merkezli 2.6 büyüklüğünde deprem oldu. Allah korusun bu 6.6 büyüklüğünde olsa, Nilüfer sitesinin binaları giderdi. Birçok kişi hayatını kaybedebilirdi. 0.50 emsal artısını bakanlığa sunduk. Onlar da tüm çalışmalarımızı incelediler ve yaptığımız uygulamaları haklı buldu. Bu konuda Bursa’daki uygulamaları yerinde bulduğu için sadece bize bu yetkiyi verdi. Biz devletin ve bakanlığın yetkilerini almış bir büyükşehir belediyesiyiz. Yaptığımız çalışmalar bu yetkilerle gerçekleşiyor. Bizim sunduğumuz sistemi devlet kabul etti ve yetki verdi. Biz  de bu yetkiye binaen yola çıktık ve emsal artışlarıyla ilgili vatandaşlarımıza kolaylık sağladık. Daha sonra da bunlar uygulamaya girdi. Uygulamaya girince vatandaşlar ruhsat aldı ve inşaatlar başladı. Simdi ilgili STK’lar bunu durdurmak için mahkemeye veriyorlar. Artık bu iş artık bitti. Bu anayasal bir barınma hakkı. Vatandaş evinde oturacak. Çürük binası yıkıldı. Sağlam dairesi yapılacak. Belediyenin verdiği ruhsatla eski binalar yıkıldı. Artık oturabildiği site yok, yerine yeni bir site yapılıyor. Bunun içinde ilçe belediyeleri de var. Verilen ruhsatla hem yık binanı yeniden yap deniyor, aynı zamanda da mahkeme de ‘durdurayım inşaatı yapma’ diyor. Bu insanlar nerede oturacak? Kimsenin bu insanların hayatıyla oynama hakkı yok. İnsanların yaşam, barınma hakkı var. İnsanın evi, sizin ruhsatınızla yıkılmış. Eğer burada yasa dışı bir şey olsa, devletin burada yetkisi olmaz. Ters bir şey olsa, zaten uygulamaya girmez. Yandaki komsu ev yapıyorsa, bunu mahkemeye vermek de ne oluyor? Vatandaş kanuna uyarak mı ölsün? Biz müteahhidi düşünmüyoruz, vatandaşı ölümden kurtarıyoruz” diye konuştu.

 

“BU İŞİN ÖNÜNDEN ÇEKİLİN”…

 

Akademik odaların bu işin önünden çekilmesi gerektiğini vurgulayan Altepe, “Vatandaşın kazasız belasız yeni yapılan evinde oturması sağlanmalı. Bunu STK’lar yapıyor bir de aynı şekilde ilçe belediyesi mahkemeye vermeye başlamış. Ruhsatı veren sensin? Kaydını alan sensin. Artık eski binalar yıkılmış, yenisi başlamış. Bir an önce bitecek. Burada bizim uygulamalarımız tam yetki ve destekle doğru olduğu için yürütülüyor. Peki 19 yıldır Nilüfer Belediyesi nerede? Biz buradan çağrı yapıyoruz. Bu konuda kimse vatandaşı mahkemeye vermesin. Vatandaş hepimizin. İnsanların evleri bir an önce yapılsın bitirilsin. Yapılan inşaatları durdurma konusunda yapılan faaliyetleri kınıyoruz.  Evi yapılan ilçe belediyesinden ruhsatını alan vatandasın arkasında tüm kurumların durması lazım. Çünkü insanlar alınan ruhsata güvenerek borca girmiş, risk almış, inşaat yapmış ve bu belediyenin ruhsatıyla işe başlamış. Sen önce başla de sonra dur, böyle bir hakkın yok. Bunlar toplum huzurunu bozar. Bu tür şeylere kimse tevessül etmemeli” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X