Altın açık

Cari açık eylülde beklentilerin üzerinde geldi. Bunda, parasal olmayan altın ithalatının yaklaşık 4 katına çıkarak, 7,4 milyar dolarlık negatif etki yaratmasının önemli etkisi oldu.

Altın açık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Eylül 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre, cari işlemler açığı, eylülde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 934 milyon dolar artarak, 4 milyar 527 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam ocak-eylül döneminde 31,1 milyar dolar, 12 aylık süreçte ise 39 milyar 267 milyon dolar oldu. Cari işlemler açığının piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesinde dış ticaretteki gelişmeler öne çıkarken, parasal olmayan altın ithalatının yaklaşık 4 katına çıkması ve 7,4 milyar dolarlık negatif etki yaratması dikkati çekti.

HATADA 1,7 MİLYARLIK FAZLA

TCMB açıklamasında, ”Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3,41 milyar dolar artarak 6,67 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 171 milyon dolar artarak 1,07 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi. Verilere göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 661 milyon dolar artarak 2,69 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında net hata noksanda ise 1,68 milyar dolarlık fazla kaydedildi. Cari açık geçen yılın eylül ayında 1,59 milyar dolar, 2016 yılı tamamında ise 32,64 milyar dolar olmuştu.

DOĞRUDAN YATIRIMLAR AZALDI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 156 milyon dolar azalarak, 544 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 3 milyar 430 milyon dolarlık net giriş kaydetti. Bu dönemde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 248 milyon dolarlık net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 834 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü. Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili, genel hükümet 1 milyar 750 milyon dolarlık, bankalar 478 milyon dolarlık ve diğer sektörler 480 milyon dolarlık net borçlanma gerçekleştirdi.

UZMANLAR NE DEDİ?

-Haluk Bürümcekçi (Analist): Enerji dışı cari açık 9,4 milyar dolar, enerji ve altın dışı cari açık ise 0,7 milyar dolara yükseldi. Böylece bir süredir devam eden iyileşme eğilimi sona erdi.

-Banu Kıvci Tokalı (Halk Yatırım Direktörü): Ekim ayına ait Gümrük Bakanlığı dış ticaret verilerinin öncü sinyalleri doğrultusunda, yıllık açığın 42 milyar dolar düzeyine ulaşacağını öngörüyoruz.

-Orkun Gödek (DenizBank Strateji Yönetmeni): Eylülde parasal olmayan altın hariç cari denge rakamı 3,5 milyar dolar açık verdi. Olumlu olarak, bir önceki ay bankalardaki borç çevirme rasyosunun düşmesini konuşurken, eylülde kısmen de olsa artış söz konusu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X