Altın dönem

Piyasalardaki sert dalgalar nedeniyle ‘güvenli liman’ arayışına giren yatırımcı, altına sığındı. Gram fiyat 107 liranın üzerini görürken, çeyrek altın 173 liradan alıcı buldu.

Altın dönem

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki yükselişinin etkisiyle 3,02’nin üzerini gördükten sonra 3 liranın altına indi. Altın ise yükseleşini sürdürdü.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin jeopolitik endişeleri artırması, Çin para birimi yuanın dolar karşısında sert gerilemesi ve buna bağlı olarak küresel risk iştahındaki düşüş, TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer şekilde değer kaybetmesine yol açıyor. Önceki gün içinde en yüksek 3,0152 seviyesini gören dolar/TL, günü 3,0027’den tamamlamıştı. Dün Asya piyasalarında negatif seyrin etkisiyle güne yükselişle başlayan dolar/TL, 3,0240’ı gördü. Euro/TL ise 3,27’nin üzerine çıktı. Akşam saatlerinde kurlar biraz düştü ve dolar 3 liranın altına indi, Euro ise 3,24 liradan satıldı.

BORSA 70 BİNDEN DÖNDÜ

Yeni yıla yükselişle başlayan altının gram fiyatı da, dün kazançlarını sürdürerek 107 lirayı aştı. Analistler, Çin’in para biriminde zayıflamaya izin vererek ekonomiye ilişkin endişeleri artırdığı bir ortamda, borsalardaki sert düşüşlerin güvenli liman arayışını tetiklediğini, bu ortamda dolar, gelişmiş ülke tahvilleri ve altının değer kazandığını ifade etti. Bu arada Çin borsasının yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetmesi ve doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yükselmesinin etkisiyle güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 70.000 seviyesinden gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçti. Endeks, günü yüzde 0,42 yükselişle 71.495,93 puandan tamamladı.

PETROL 30 DOLAR SINIRINA DAYANDI

Petrol fiyatları Çin para birimi Yuan’daki değer kaybı ve beklenenden düşük gelen verilerin küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırması üzerine, dün son 12 yılın en düşük seviyelerinde seyretti. Brent petrolün varil fiyatı 32,25 dolar ile Haziran 2004’ten beri en düşük seviyesini gördü. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı 32,20 dolara inerek Aralık 2003’ten beri en düşük günlük düzeye geriledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X