Altın fiyatları daha çok artacak

Altının gramı 146 liraya, çeyrek altın ise 238 liraya ulaşırken, kuyumcular fiyatların daha da artacağını öngörüyor. Bursa Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sandıkçı’nın yıl sonu beklentisi, gramda 155, çeyrekte 250 lira.

Altın fiyatları daha çok artacak

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sandıkçı, yıl sonunda beklenen hareketin şuan yaşandığını ifade ederek, altın fiyatlarının daha da yükseleceğini söyledi.

Sandıkçı, piyasanın beklenenden daha durağan olduğunu belirterek, ay başından beri müthiş bir likidite sıkıntısı yaşandığını kaydetti. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) daralmaya gitmiş olabileceğine vurgu yapan Sandıkçı, ”Altında 2017’nin son çeyreğinde beklediğimiz yukarı yönlü bir hamle vardı. Ancak Kuzey Kore ve ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklı açıklamaları gibi küresel nedenlerden dolayı dolar üzerinden ons fiyat yukarı yönlü çıkmaya başladı. Bu nedenle de 2017’nin sonu gibi beklediğimiz hamleler şimdi olmaya başladı. 2016 altın yılı olacak demiştik büyük ihtimalle 2018 yılı için de bunu söyleyebiliriz. Fiyatlar daha da yükselecek. Ons üzerinde bazı kırılma noktaları var. Bu noktalar fiyatı yukarı doğru göstermeye başladı. Tekrar aşağı inmesi için büyük bir şeyler olması lazım. Son çeyreğe bu hızla gidiyoruz” diye konuştu.

‘CUMHURİYET’ 1050 LİRA OLUR

Türk lirası bazında gram altının yıl sonunda 150-155 lira bandında olmasının beklendiğini dile getiren Sandıkçı, şunları kaydetti: ”Dolar çok enteresan. Merkez Bankası bu rakamları aşağı çekmeye ama piyasa tutmaya çalışıyor. Burada biri galip gelecek de kim gelir bilemiyoruz. O yüzden dolar yukarı gidebilir. Öyle olursa yıl sonunda gramda 155 lirayı görürüz. Bu seviyelerde kalırsa 150 lira olur. Bu durumda çeyrek altın 250 lira, cumhuriyet altını ise 1050 lira olur.”

‘AYŞE TEYZE’ ARTIK ONSU VE PARİTEYİ BİLİYOR

Sektörün yaz aylarında istenilen hareketliliği yakalayamadığının altını çizen Sandıkçı, fiyatların yükselmesinin kendilerini ters yönde etkilediğini savundu. Fatih Sandıkçı, ”Artık Ayşe teyzemiz de Ahmet amcamız da onsun, paritenin ne olduğunu biliyor ve iyi takip ediyor. Fiyatlar biraz yükselince acaba tekrar düşer mi diye çarşıdan elini eteğini hemen çekiyor. O yüzden bu yıl beklenen randıman alınamadı. Geçen yıl yaşanan olumsuz gelişmelerin üzerine bu yıl rahatlarız diyorduk öyle olmadı. Tahmin ediyoruz ki ekonomik kararlar alınıyor. Piyasada çok büyük bir daralma var. Bankalar nakit akışlarını sağlayamıyorlar” diye konuştu.

TAKSİT SAYISI ARTMALI

Sandıkçı, müşterilerin harcamalarını yüzde 70 kredi kartı üzerinden yaptığına işaret ederek, taksit sayısının 4 ile sınırlandırıldığını hatırlattı. Bu sayının artmasını istediklerini ifade eden Sandıkçı, ‘İnsanlarımız uzun vadeli, ileriye dönük alışverişi çok seviyorlar. Bir de kampanyalar çok hoşlarına gidiyor. Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri etkinliği bile çok etkili oldu. Biz bu tür şenliklerin kışın işlerin yavaş olduğu dönemlerde de yapılmasının etkili olacağını düşünüyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X