Altın ithalatı ilk yarıda 2’ye katlandı

Türkiye’nin altın ithalatı, yılın ilk yarısında 2015’in aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 120 artışla 25,2 tona ulaştı.

Altın ithalatı ilk yarıda 2’ye katlandı

Türkiye’nin geçen yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 11,5 tonluk altın ithalatı, bu yılın ilk yarısında 2 katını aştı.

 

AA muhabirinin Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasıverilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yılın ilk yarısında 11,5 ton olan altın ithalatı, 2015 sonunda 48,7 ton ile 2010’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

 

Altın ithalatındaki düşüş, bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Ocakta 1 ton, şubatta 1,3 ton ve martta 1,7 ton olan ithalat, yılın ikinci çeyreğinde ise artışa geçti. 2015’in ilk yarısında yapılan altın ithalatının yüzde 70’i mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirildi.

 

Türkiye’nin altın ithalatı, mayısta 8,5 ton ile ilk çeyreğin 2 katı civarında gerçekleşirken, haziranda da 9,5 ton ile son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rakamlar, bir önceki yılın aynı aylarına göre mayısta 5 katına, haziranda ise 6,6 katına çıktı.

 

Son 2 aydaki hızlı artışla birlikte Türkiye’nin altın ithalatı, 2015’in ocak-haziran döneminde 25,2 tona ulaştı. Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla altın ithalatında yaşanan artış yüzde 120 olarak hesaplandı.

 

Geçen yılın ilk 6 ayında altın ithalatının çok düşük olduğuna işaret eden uzmanlar, “Vatandaşlar fiyatın yüksekliğine adapte olamadı. Bu yıl ise fiyatlardaki artışa karşın ihtiyaçtan dolayı alım oluyor ancak yatırım amaçlı alan yok. 2015’in ilk yarısına göre altın ithalatında 2 kat artış yaşanması, geçen yıl rakamın çok düşük olmasından kaynaklanıyor. Bakıldığında bu yılın ilk yarısında olağanüstü bir artış yok.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X