Altın kağıt parçası olmamalı

‘Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası’ uygulaması kapsamında yastık altından piyasaları etkileyecek düzeyde altın çıkmadığını ileri süren Fatih Sandıkçı, ”Bizim çarşıda vatandaştan gördüğümüz hava bu” dedi.

Altın kağıt parçası olmamalı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sandıkçı, Hazine Müsteşarlığı’nın başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulaması eleştirerek, altının kağıt parçası olmaması gerektiğini söyledi.

Sandıkçı, altındaki yükselişi ve piyasaların durumunu değerlendirdi. Şuan dolar ve onsun yukarı yönlü hareket ettiğini belirten Sandıkçı şunları kaydetti: ”Amerika’daki son veriler, Fed başkanının belirlenme süreci ve oradan gelen bazı raporlar bunların hepsi gerginlik oluşturdu. Şimdi bir de Suudi Arabistan, İran, Yemen noktasındaki bölgesel nedenler de doları güçlü tutuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) birkaç gün önce Türk parasının değer kazanması için bazı önlem alıcı şeyler yaptı. Bankaların döviz karşılığı olan TL’yi serbest bıraktı ama bu da çare olmadı. Dolar tekrar yukarı doğru çıktı. Bu da bizim yıl sonu beklentilerimizi bir kademe yukarı taşıdı. Altının gramı yılı 155-160 lira bandında kapatır düşüncesindeydik ama baraj 165-170 lira aralığına doğru çekilecek gibi gözüküyor. Cumhuriyet altını da yıl sonunda 1100 lira bandına yaklaşabilir.” 

KAOS FİYATLARI YÜKSELTİYOR

Yaşanan gerginliklerin bir süre daha devam etmesinin beklendiğini dile getiren Sandıkçı, altın fiyatının düşmesine etken olacak olayların yaşanmadığını vurguladı. Ortaya hep farklı enstürmanların çıktığına işaret eden Sandıkçı, ”Amerikan Merkez Bankası ile ilgili şeyleri konuşurken bir anda etrafınızda farklı bir jeopolitik sıkıntı oluşuyor. ABD’nin Suudi Arabistan ile birlikte olması, Yemen’in füze atması, o bölgede yolsuzluk olaylarının gelişmesi gibi durumları piyasa yakından takip ediyor. Kaos oluşuyor. Bu kaos da doları ve altını yukarı yönlü sürüklüyor” diye konuştu.

FİYATLAR HALA ALIM YAPILABİLECEK SEVİYEDE

Uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlere altından vazgeçmemeleri çağrısında bulunan Fatih Sandıkçı, fiyatların hala alım yapılabilecek seviyede olduğunu söyledi. ”Altın her zaman güvenli liman” diyen Sandıkçı, fiyatların artmaya devam edeceğini ileri sürdü.

ZATEN PEK BAŞARILI OLAMADILAR

Hazine Müsteşarlığı’nın başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulaması ile ilgili de konuşan Sandıkçı, bankalara yatırılan altın tahvilleri konusunda endişeli olduğunu belirtti. Fatih Sandıkçı, ”O konuda ne kadar başarılı olacaklarını bilemiyorum. Yastık altındaki altınlar bir şekilde çıktı. Eğer duyduğumuz rakamlar doğruysa çok da ciddi bir şey çıkmamış ortaya. Piyasaları etkileyecek bir rakam değil. Fiziki altın kağıt parçası olmamalı. Zaten pek başarılı olamadılar. Bizim çarşıda vatandaştan gördüğümüz hava bu” diye konuştu. Bursa Kapalıçarşı’da gram altın 158,5 liradan, çeyrek altın 257 liradan, cumhuriyet altını ise 1060 liradan alıcı buluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X