Altında rekor beklentisi

Geçen yıl altın üretiminde 38 tonla Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını hatırlatan Altın Madencileri Derneği Başkanı Yücel, bu yıl 45 ton ile söz konusu rekorun revize edileceğini kaydetti.

Altında rekor beklentisi

Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, devlet destekli planlama ve stratejiyle 5 yıl içinde yıllık 60 ton altın üretecek kapasiteleri olduğunu belirtti.
Yücel, Türkiye’nin altın madeninde 6 bin 500 tonluk potansiyelinin olduğunu ve bunun yaklaşık bin 500 tonunun rezerve dönüştürüldüğünü söyledi. Yıl başında yatırım süreçleri tamamlanan ve faaliyete geçen birkaç altın üretim tesisi bulunduğunu kaydeden Yücel, bu sayının artması için maden aramacılığında özel sektörün teşvik edilmesi gerektiğine işaret etti. Cari açığın artmasında altın ithalatının önemli payı olduğuna vurgu yapan Yücel, son 20 yılda Türkiye’nin altın ithalatının ortalama yıllık 130-140 tonu bulduğunu anlattı.

TÜRKİYE AÇIĞI KAPATABİLİR

Geçen yıl altın üretiminde 38 tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığının altını çizen Yücel, şöyle devam etti:‘’Bu yıl, 45 ton ile bu rekorun revize edileceğini öngörüyoruz. Devlet destekli planlama ve stratejiyle 5 yıl içinde yıllık 60 ton ve 15 yıl içinde de ithal ettiğimiz yıllık 160 ton altını üretecek kabiliyet ve kapasitemiz var. 160 ton altının fiyatının 9 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bunun ancak 1,9 milyar dolara yakınını ürettik. Ciddi destek, planlama ve stratejiyle Türkiye bu açığı kapatabilir.”

7,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Bu yıl çıkarılması planlanan yeni maden yasasında arama ve üretim izinleri, iş süreçleri, kamu kaynaklarının kullanımı ile hassas bölgelerdeki izinlerin topyekun bir planlama içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yücel, hükümetin mevzuatta şeffaflığa yönelik yenilikler yapma konusunda istekli olduğunu dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de altın üretimine ciddi destek verdiğine dikkati çeken Hasan Yücel, ‘’Ancak bu sadece özel sektör çalışmaları veya bakanlığın direktifleriyle ilerleyebilecek bir konu değil. Özel sektör tarafından 1,5 milyar dolarlık arama yatırımı, 6 milyar dolara yakın da tesis yatırımı yapıldı” dedi.

YANLIŞ BİLGİLER AKTARILIYOR

Yücel, Türkiye’de altın madenciliğinde çevre hassasiyetine üst seviyede önem verildiğini belirterek, ülkede teknoloji, doğaya uyum ve rehabilitasyon projeleri bakımından dünya standartlarının üzerinde altın madeni sahaları olduğunu kaydetti. Bu sahalarda gerekli önlemlerin aldığını vurgulayan Yücel, ‘’Sahalar sınırsız denetime açık bulunuyor. Türkiye’de üretim potansiyelinin ortaya çıkmasıyla birlikte altın arama konusu çok tartışıldı. Konunun uluslararası, siyasi ve ekonomik birçok boyutu var. Halkımıza maalesef yanlış bilgiler de aktarılıyor. Türkiye’nin zengin yer altı kaynaklarına ve bu kaynakları değerlendirecek kapasiteye sahip olduğu gerçeği çeşitli manipülasyonları beraberinde getiriyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X