Amerikan yaptırımına farklı bakış: Türkiye için fırsat, Biden için sıkıntı

Bursa eski milletvekili ve deneyimli gazeteci Kenan Sönmez’e, Amerika’nın Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararını sorduk. Şu sıralar Washington’da olan Sönmez, görüşmelerinden edindiği izlenimle farklı değerlendirme yaptı. Geçmişte ambargo kararlarının Türkiye’yi savunma sanayinde güçlendirdiğini anımsatıp, bu kararın da fırsat olduğunu vurgulayan Sönmez, asıl meseleyi ABD ve AB’de siyasi liderlik anlayışının zayıflamasında görüyor. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Amerikan yaptırımına farklı bakış: Türkiye için fırsat, Biden için sıkıntı
HABERİ PAYLAŞ

Uzun yıllar… Sabah Gazetesi Genel Müdürü olarak görev yaptığı için deneyimli bir gazeteci olan, Anavatan Partisi’nde Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı yapan Kenan Sönmez’i arayıp “Amerikan yaptırımlarını” sorduk.

Washington’da olan Sönmez, görüşmelerindeki izlenimle şunu söyledi:

“ABD yaptırımları elbette çok üzücü, ama bu hamlenin geçmişte olduğu gibi Türkiye’nin savunma sanayiinin büyümesine yaraması da mümkün.”

Şunu anımsattı:

“Kıbrıs Harekatı sonrası da silah ambargosu uygulanmış ve her yönüyle ABD savunma sanayiine bağlı NATO üyesi ülkemiz sarsıntı geçirmişti. Sonucu sıkıntılı oldu ama bu ambargo Türk savunma sanayiini doğurdu.”

Şunları da anımsattı:

“Türkiye 1975 ambargosuna sert karşılık verdi. 1969 tarihli savunma işbirliği anlaşması feshedildi. Üslerin kontrol ve denetimi Türk askerine geçti. Bir yandan karaborsadan yedek parça ve malzeme temin edilirken, tamir fabrikalarında çeşitli silahlar yapılmaya başlandı.”

Şu örneği verdi:

“Drone satmadıkları için bugün efsane olan Türk İHA ve SİHA’ları üretilmeye başlandı. Altay tankı üretimi de böyle bir örtülü ambargodan sonra gündeme geldi.”

Ardından…

“Asıl mesele ABD ve Avrupa’da siyasi liderliklerin zayıflaması” deyip ekledi:

“1975 ABD ambargosu, sonraki yıllarda prestijli üniversitelerde ‘büyük dış siyaset hatalarından biri’ diye okutuldu. O dönemde Başkan Nixon istifa ettirilmiş yerine yardımcısı Ford geçmişti. ABD yönetimi iç siyasete gömülmüş durumdaydı.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X