Anahtar teslim dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle, Garanti Mortgage ve Kentsel Dönüşüm ile Hukuk Platformu’nun geliştirdiği ‘Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İMSİAD) öncülüğünde uygulanmas

Anahtar teslim dönüşüm

ASLIHAN AYDIN

Hilton Otel’de dün gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 2012 Mayıs ayında Türkiye’de kentsel dönüşüm kanunu çıkartıldığını ve doğrultuda iki bölümlü kentsel dönüşüm planlandığını söyledi. Öngören, büyük alanlarda yeniden planlama ve bina bazında yeniden yapılanma yoluyla kentsel dönüşümün gerçekleştirildiğini belirterek, ”Ancak belli alanlarda, şehir merkezlerinde imar artışı verilmeyen yerler var, şehrin yapısı itibariyle imkan yok. Bunların finansman problemi, yenilenme sorunu çıkarıyordu. Bu yüzden bir proje arayışı içine girdik. Banka ve bakanlığın desteği ile Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ni oluşturduk” dedi.

DEVLET DESTEĞİ

Sistemde yeni bir organizasyon yapısı gündeme geldiğini vurgulayan Öngören, şunları kaydetti: “Riskli bina dönüşümü tamamıyla müteahhit odaklıydı. Kat malikleri müteahhitle anlaşıyorlardı, çok fazla rekabet olduğu için de güven sorunu yaşanıyordu. Bu sistemde iki güvenilir kuruluş var. Bursa’da İMSİAD ve Garanti Mortgage aracılığı ile uygulanıyor. Bankaya telefon edip ‘evimi yenilemek istiyorum’ diyen kişiye banka organizasyonu başlatıyor. İMSİAD ile havuzdan müteahhit seçiliyor, kat maliklerine sunuluyor. Bu sistemin içinde müteahhit finansmanı gerekmeksizin kat malikleri eğer kendi imkânları, paraları varsa bankaya koyuyorlar. Ya faiz ya da kira desteği veriliyor. Birikimi olanlar kira desteğinden faydalanabilir, eğer kredi kullanıyorsanız faizin yüzde 4’ünü de devlet ödüyor. Sonunda vatandaş güvenle dönüşümü gerçekleştiriyor” dedi.

BURSA’DA RİSKLİ BİNA ÇOK

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, ”Riskli yapı stoğunun en fazla olduğu illerden biri. Bu bağlamda 3 farklı finansman modeli yarattık. Bursa’da sistemin ilgi göreceğini ve hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz” derken; İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da, ”Bursa’da çok fazla riskli bina ver. Bu kente yakışmıyor. Bir an önce değiştirmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X