Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan bireysel başvuru açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’dan, bireysel başvurunun başladığı 2012’den bu yana bin 42 hak ihlali kararı verildiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan bireysel başvuru açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı”nda konuştu.

Burada konuşma yapan Arslan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Bireysel başvurunun getirilmesi çok önemli bir adımdır. Bireysel başvurunun başladığı 2012’den bu yana mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521’i sonuçlandırılmış, 22 bin 673’ü de derdest durumdadır. 

Mahkememizin 2015’te sonuçlandırdığı başvuruların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50 artış göstermiştir. 2015 yılında sonuçlandırılan dosya sayısı dikkate alındığında gelen başvuruları karşılama oranı yüzde 70 olmuştur. 

Hedefimiz önümüzdeki yıllarda bunu yüzde 100’e çıkarmaktır. Bugün itibariyle 1042 hak ihlali kararı verilmiştir. Sonuçlandırılan başvuru sayısındaki artışa bağlı olarak ihlal kararı sayısında da ciddi bir artış olmuştur.

Bireysel başvurunun yürürlüğe girmesinden sonra AİHM’e yapılan başvurular düşüşe geçmiştir. Bu bireysel başvurunun amacına ulaştığını ifade etmektedir. 

Henüz 2013 başvurularını tamalayamadık ama tutuklulukla ilgili başvurular öncelikli 

Biz, başvurucunun suçu işleyip işlemediğine karar vermiyoruz. Mahkeme hak ihlali olup olmadığına karar veriyor. Kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır.

Mahkeme kararları eleştirilebilir ve eleştirilmelidir de. Kararlarımıza yönelik eleştirilere saygı duyuyoruz. 

Tartışılan her siyasi mesele yargısal meseleye dönüşüyor. Eleştirinin ötesinde hayali diyaloglar üretiliyor. Yalan ve iftira niteliğindeki haber ve yorumları reddediyorum. Talimatla karar veriliyor yorumlarını kınıyorum. Karalama faaliyetleri kararlılığımızı etkilemeyecek. Bireysel başvuruda kimlikleri dikkate almıyoruz.” 

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI TARTIŞMA BAŞLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiş ve “Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” ifadelerini kullanmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X