Ankara’da terör saldırısı: 28 kişi hayatını kaybetti

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te gerçekleşen terör saldırısından 4 ay sonra yine başkentte, askeri servis araçlarının geçişi sırasında patlama yaşandı.

Ankara’da terör saldırısı: 28 kişi hayatını kaybetti

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’teki terör saldırısından 4 ay sonra yine başkentte, İnönü Bulvarı’nı Dikmen Caddesi’ne bağlayan Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlamada 28 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşanan terör olaylarına karşılık, terörü bitirmek için başlatılan kararlı operasyonlarla güvenlik güçleri, geçen temmuz ayından itibaren yoğun bir mücadele sürdürüyor.

Başkentte tren garı önündeki saldırıdan 4 ay sonra, ikinci terör saldırısı gerçekleşti. İnönü Bulvarı’nı Dikmen Caddesi’ne bağlayan Merasim Sokak’ta saat 18.31’de, askeri servis araçlarının geçişi sırasında patlama meydana geldi. Hayatını kaybedenlerin ve yaralıların bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı sevk edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri, patlamanın olduğu yerde çalışmalarına başladı.

 

Olaya ilişkin ilk açıklamayı yapan Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, askeri servis konvoyunda patlama meydana geldiğini, ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin de yaralandığını söyledi. Öte yandan Kılıçlar, “Patlamanın bomba yüklü araçla gerçekleştirildiği tahmin ediliyor” ifadesini kullandı.

Daha sonra Valilikten yapılan açıklamada ise terör saldırısında ilk belirlemelere göre 18 kişinin hayatını kaybettiği, 45 kişinin ise yaralandığı aktarıldı.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı ile TBMM arasındaki refüjde bulunan şüpheli paket de kontrollü şekilde patlatıldı.

Genelkurmay Başkanlığınca olaya ilişkin yapılan açıklamada, bugün saat 18.31’de, TSK personelini taşıyan servis araçlarına, trafik ışıklarında bekledikleri esnada bir terör saldırısının düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, “Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Yüce Türk milletine başsağlığı, yaralı kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımız ile vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz” denildi.

30 kişi taburcu edildi

Genelkurmay Başkanlığınca, Ankara’daki terör saldırısında yaralanan 61 kişiden 30’unun taburcu edildiği, 31 yaralının 8’inin GATA’da, 23’ünün ise sivil hastanelerde tedavi altında olduğu bildirildi.

‘Kan ihtiyacı yok’

Türk Kızılayı, kan stoklarının yeterli olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, patlamadan 4 dakika sonra ilk ambulansın olay yerine ulaştığı, hemen ardından 32 ambulansın da olay yerine giderek yaralı sevklerini süratle gerçekleştirdiği belirtildi.

Ayrıca olayda yakınlarının sağlık durumu hakkında bilgi almak isteyenlerin, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ALO 184’ü arayabileceği aktarıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 14 hastanede 61 yaralı bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun tedavileri birkaç günde tamamlanacak hafif veya orta düzeyde yaralılar olduğunu dile getirdi.

7 savcıdan heyet oluşturuldu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da düzenlediği basın toplantısında olaya ilişkin bilgi verdi.

Saldırıyı henüz kimin gerçekleştirdiğine dair bir bilgi bulunmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Şu andaki belirlemelerimize göre 28 vatandaşımızı kaybettik. 61 vatandaşımız da yaralı. Vefat edenler arasında asker kardeşlerimiz olduğu gibi sivillerin de olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca olay çok kısa süre içerisinde olay yeri inceleme birimleri tarafından kontrol altına alındıktan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcımızın başkanlığındaki 7 kişilik bir savcılar heyeti tarafından bütün detaylarıyla soruşturulmaya başlandı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu yurtdışı ziyaretlerini iptal etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’a yapacağı ziyareti iptal etti. Yazılı bir açıklama yapan Erdoğan, “Ahlaki ve insani hiçbir sınırı olmayan bu saldırıları gerçekleştiren piyonlarla ve onların arkasındaki güçlerle mücadelemizi her gün daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Terör örgütlerini kullanarak Türkiye’yi hedeflerinden uzaklaştırabileceklerini sananların yanıldıklarını göreceklerini vurgulayan Erdoğan, “Her şehidimiz ve her gazimiz, bu toprakların ilelebet vatanımız olduğunun, bayrağımızın inmeyeceğinin, ezanlarımızın susmayacağının, ülkemizin bölünmeyeceğinin, devletimizin yıkılmayacağının birer ispatıdır” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Merkezi’nde patlamaya ilişkin bilgi alan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Brüksel ziyaretini iptal etti.

Güvenlik toplantısı yapıldı

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında, Davutoğlu ve ilgili yetkililerin katılımıyla yapılan güvenlik toplantısında patlama ele alındı.

Patlama sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik başta olmak üzere pek çok siyasetçi, terörü lanetleyen açıklamalar yaptı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı üzerine, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) terör saldırısı nedeniyle olağanüstü toplandı.

​Patlamaya ilişkin yayın yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Ankara’da askeri servis konvoyunun geçişi sırasında meydana gelen patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi kararlaştırıldı.

 

Ankara’daki terör saldırısına tepkiler

Ankara’da akşam saatlerinde meydana gelen terör saldırısı, siyasiler tarafından kınandı.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Ankara’daki patlama hakkında yaptığı açıklamada “Lanetliyoruz. Hele hele insan haklarıyla ilgili tasarıyı görüştüğümüz bir anda böyle bir patlamayla karşı karşıya kalmak çok üzücü. Lanet olsun bu insanlara, bunları gerçekleştirenlere; kim nasıl ne şekilde yaptıysa” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Kahraman: Emellerine ulaşamayacaklar

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, saldırıya ilişkin, “Bu elim ve vahşi saldırı ile milletimizde korku ve ümitsizlik duyguları uyandırmak ve Türkiye’nin huzuruna kasteden terör çeteleri ile mücadelemizdeki kararlılığımıza darbe vurmak isteyen iç ve dış mihraklar emellerine asla ulaşamayacaklardır” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ:  Her türlü terör saldırısının hesabı sorulacaktır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara’daki patlamanın, bomba yüklü bir otomobilin patlatılmasıyla meydana geldiğini belirterek, “Bugün Ankara’da bu hain terör saldırısını gerçekleştirenler, o saldırıyı planlayanlar ve o saldırıyı yapanları azmettirenler, talimatı verenler her kimse onlar şunu iyi bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar hiçbir terör örgütüne, onların teröristlerine, maşalarına ve onları kullanan ağa babalarına boyun eğmemiştir. Bundan sonra da boyun eğmeyecektir. Her türlü terör saldırısının hesabı sorulacaktır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan: Lanetliyoruz

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Ankara’daki patlama hakkında yaptığı açıklamada “Lanetliyoruz. Hele hele insan haklarıyla ilgili tasarıyı görüştüğümüz bir anda böyle bir patlamayla karşı karşıya kalmak çok üzücü. Lanet olsun bu insanlara, bunları gerçekleştirenlere; kim nasıl ne şekilde yaptıysa” ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik: Oluşan kayıplarımızdan çok acı duyuyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, vatandaşların en yoğun olduğu bölgelerden birinde bu saldırının gerçekleşmesinin terörün alçaklığını ve hainliğini bir kere daha gösterdiğini belirterek, “Bu saldırılarda oluşan kayıplarımızdan çok acı duyuyoruz” ifadesini kullandı.

“Saldırı terörün alçaklığını gösteriyor”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşların en yoğun olduğu bölgelerden birinde bu saldırının gerçekleşmesinin terörün alçaklığını ve hainliğini bir kere daha gösterdiğini belirterek, “Bu saldırılarda oluşan kayıplarımızdan çok acı duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Bütün milletimizin başı sağ olsun

“Menfur olayda vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa dileğinde bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bütün milletimizin başı sağ olsun. Birlik, beraberlik kardeşlik böyle zamanlarda daha öne çıkan asli unsur. Hiçbir terör olayının asla başarılı olması mümkün değil. Devletimiz, güvenlik birimlerimiz bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapar ama birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize her zamandan daha fazla ihtiyacımız olan dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

“Ankara’da gerçekleştirilen alçakça ve kalleş terör saldırısını şiddetle ve nefretle kınıyorum”

 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ankara’daki terör saldırısını kınadı.

Bozkır, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ankara’da gerçekleştirilen alçakça ve kalleş terör saldırısını şiddetle ve nefretle kınıyorum. Milletimizin başı sağ olsun” mesajına yer verdi.

Bakan Bozkır, “Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Terörün her türlüsüne lanet olsun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’daki terör saldırısını kınadı.

Çavuşoğlu, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, “Terörün her türlüsüne lanet olsun!” ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, “Gün, ülkemizin birliğine ve dirliğine kast eden hainlere karşı yekvücut olma günüdür” mesajını verdi.

Devlet Bahçeli: Ankara’daki bombalı saldırıyı şiddetle lanetliyorum

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin çok ciddi bir terör saldırısıyla boğuştuğunu belirtti.

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te yaşanan canlı bomba saldırısından sonra başkentin, devletin kalpgahının bir kez daha hedef alındığının altını çizen Bahçeli, şunları kaydetti:

“Türkiye topyekun terörün, cinayet ve felaket emellerinin tehdidi altındadır. Bu olağanüstü durum açıkça düşmanlık ve barbarlıktır. Kim ne yaparsa yapsın, aziz milletimiz teröre boyun eğmeyecek, teslim olmayacaktır. Hiçbir cani, hiçbir katil, hiçbir terör örgütü ve bunları himaye eden yerli ve yabancı işbirlikçiler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti zalimlerin, insan canına kast eden alçakların oyununu bozacak güç ve kudrettedir. Ankara’daki bombalı saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Bu canavarlığı yapanlarla birlikte arkasında duran karanlık cephenin teşhis ve deşifresinin yapılarak hak ettikleri cezayı almalarını bekliyorum. Hükümetten devletin tüm imkanlarını kullanarak teröristlerin ve destekçilerinin hakkından gelmesini samimiyetle istiyorum. Bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyor; yaralılara ise acil şifa dileklerimi iletiyorum.”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Ankara’daki terör saldırısını lanetliyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını gerçekleştirenler ve saldırının arkasındaki karanlık güçlerin, milletin dayanışma ve birlik duygusunu aşamayacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyetinin ve tüm vatandaşların, bu hain saldırıyla ulaşılmak istenen hedefin karşısında kararlılıkla duracağının altını çizen Kılıçdaroğlu, “Ankara’da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan servis araçlarına yönelik, bu akşam saatlerinde gerçekleşen terör saldırısını lanetliyorum” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin başkenti Ankara’nın merkezinde gerçekleşen terör saldırısının, tüm detaylarıyla aydınlatılması konusunda, kurumların üstlerine düşen görevi titizlikle yerine getireceklerine inandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, alçak saldırıda hayatını kaybeden Türk Silahlı Kuvvetleri personeline ve vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Kılıçdaroğlu, terör şehitlerinin ailelerine, sevenlerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve tüm millete başsağlığı dileklerini iletti.

“Türkiye’nin birliğini ve beraberliğini bozamayacaklar”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin, “Terör örgütleri ve arkasındaki karanlık odaklar bilsinler ki, hain saldırılarla Türkiye’nin birliğini ve beraberliğini bozamayacaklar. Barış ve kardeşliğe olan inancımızı sarsamayacak ve bizi yıldıramayacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Sema Ramazanoğlu ve Veysel Eroğlu’dan tepki

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sosyal medya hesapları üzerinden Ankara’daki terör saldırısını kınadı.

Bakan Ramazanoğlu, Sarı ve Eroğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter hesaplarından Ankara’daki patlamaya ilişkin açıklama yaptı. 

Ramazanoğlu, Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısını lanetlediğini belirterek, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet ailelerine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.  Ramazanoğlu mesajında “Vakit birlikte olma vaktidir” ifadesine yer verdi.

“Ankara’daki kalleş saldırıyı lanetlediğini” belirten Bakan Sarı da hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Sarı, “Terörün acımasız ve kanlı yüzü Ankara’da bir kez daha kendini gösterdi. Huzur ve güvenliğimizi hedef alan bu alçak saldırıya en güzel cevap; milletimizin birlik ve beraberliğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Veysel Eroğlu da “Ankara’daki hain saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; ailelerine, yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum” ifadesine yer verdi.

Bakan Soylu da “Bu alçaklığın ülkemizi teslim alacağını zannediyorsunuz… Yanılıyorsunuz. Bu aziz millet buna izin vermeyecek” ifadesini kullandı.

“Birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize yönelik hainlerce yapılan terörist saldırıyı şiddetle lanetliyorum”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ankara’da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle yayımladığı kınama mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ankara’da birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize yönelik hainlerce yapılan terörist saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Saldırıda şehit olan askerlerimize, hayatını kaybeden sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Necip milletimiz adı her ne olursa olsun bu tür terörist ve yandaşlarına asla müsamaha göstermemiştir. Hiç kimse Türkiye’mizin gücünü ve sabrını ölçmeye kalkmasın. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenler ve arkasındakiler en kısa zamanda tespit edilerek gereken her ne ise yapılacaktır. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun.”

Bakan Bülent Tüfenkci’den kınama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara’daki terör saldırısını kınadı. 

Tüfenkci, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, Ankara’da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek “Terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Bakan Albayrak’tan kınama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ankara’da meydana gelen terör saldırısına ilişkin, “Birlik ve beraberliğimize yapılan bu saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti teröre karşı asla boyun eğmeyecek, ismi ne olursa olsun tüm terör örgütleri ile kararlı mücadelesinden taviz vermeyecektir” ifadesini kullandı.

Albayrak, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin bir kez daha terörün hain yüzüyle karşılaştığını belirterek, “Milletimize yapılan bu hain saldırıyı lanetliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’den tepki

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, başkentteki terör saldırısına ilişkin, “Bu hunharca katliamı gerçekleştirenleri ahirette can yakıcı bir azap beklemektedir. Allah, masum canların intikamını mutlaka alacaktır. Allah mazlumlarla beraberdir. Zalimler bu dünyada da ahirette de hüsrana uğrayacaklardır” ifadelerini kullandı.

Görmez, yazılı açıklamasında, akşam saatlerinde gerçekleştirilen terör saldırısını kınadı. Saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X