Ankara`ya Kobani kıskacı

Kobani kentinin IŞİD`in eline geçme tehlikesi devam ederken, Türkiye`nin tutumuna yönelik eleştiri ve uyarılar da artıyor. Almanya, Ankara`yı hiçbirşey yapmamakla suçladı, Rusya ise Türkiye`yi tampon bölgesi konusunda uyardı.

Ankara`ya Kobani kıskacı
Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki Kobani’de Kürtlerle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasındaki çatışmalar sokak aralarına yayılırken Kobani’nin düşmesi korkusu büyüyor.
 
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarının IŞİD’in ilerleyişini durduramadı. Terör örgütü militanları dün yeniden saldırıya geçerek Kobani’nin iki mahallesine tanklarla girdiği ve bircok binayı ele geçirdiği bildirildi. YPG güçlerinin de IŞİD’in şehir merkezine ilerleyişini durdurmak için mücadele ettiği ifade edilirken, militanların kasabanın üçte birinden fazlasını kontrol ettiği öne sürüldü.
 
MERKEL SUÇLADI
 
Kobani’deki IŞİD ilerleyişinin bir türlü önüne geçilememesi, başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülkel eleştiri oklarını Türkiye’ye yöneltti. Ankara üzerinde kara harekatı baskısı giderek artarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’yi hiçber şey yapmamakla suçladı. Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu’nda konuşan Merkel, “Aslında bir NATO ülkesinden önceliklerini iyi belirlemesi ve ona göre hareket etmesi beklenir. IŞİD ile mücadele de Ankara açısından öncelikli bir konudur’ diyerek Türkiye’yi eleştirdi. Merkel’in, Hamburg’ta Kürtler ile Selefiler arasında önceki gün yaşanan kavgaya atıfta bulunarak, “Ankara’nın tutumu bizi de etkiliyor. Olaylar bize zarar veriyor’ dediği de belirtildi. Merkel, durumun oldukça karışık olduğunu ve radikalleşmeyi endişe ile izlediğini de söyledi.
 
RUSYA UYARDI
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması önerisine tepki gösterdi.
 
Bu bölgede alınacak kararlarla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ni adres gösteren Dışişileri Sözcüsü Aleksandar Lukaşeviç, “Irak’ta bunun nasıl olduğunu hatırlıyoruz. Libya’da nasıl olduğunu hatırlıyoruz. Bunun sonucu ne oldu? Burada tek başına ülkelerin ya da koalisyonların tampon bölge oluşturulması yönünde karar alması meşru değil…” uyarısında bulundu.
 
OLUMLU YANIT YOK
 
Türkiye’nin, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması önerisine, ABD ve NATO’dan henüz olumlu bir cevap gelmedi.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, tampon bölge kurulması konusunun incelenmesi gereken bir fikir olduğunu söylerken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Türkiye’nin önerisinin gündemde olmadığını açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X