Anlaşılamasaydı fiyatlar ürünlere yansıtılacaktı

Türkiye ile İran arasında yapılan akaryakıt fiyat farkına yönelik anlaşma nakliyecileri memnun etti. Bilen, sorun aşılmasaydı ihracatta büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti.

Anlaşılamasaydı fiyatlar ürünlere yansıtılacaktı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, İran’a giren Türk nakliye araçlarından alınan akaryakıt fiyat farkının litre başına 1,60 Euro’dan 0,30 Euro’ya düşürülmesinin nakliyecileri mutlu ettiğini söyledi.

Bu durumun sadece nakliyecileri değil ihracat firmalarını da olumlu etkileyeceğini dile getiren Bilen, ”Günlerce sınır kapısında beklemek hem şoförlerin hem de mal sahiplerinin çok büyük sıkıntılar yaşamasına neden oldu. TIR’lar sınır kapısında bekleyince ihracatçıların malları yerine ulaşamıyordu. Eğer bu para alınmaya devam edilmiş olsaydı mecburen fiyatlar ürünlere yansıtılacaktı. Bu da sadece Türkiye ile İran’daki firmaları değil tüm uluslararası pazarı etkileyecekti” dedi.

Rekabet şansı olacak

İran’ın uluslararası taşımacılık kurallarına uygun hareket etmeye başlamasının sektör adına sevindirici olduğunu belirten Bilen, Türk nakliyecilerin rekabet şansının artacağını ifade etti. Akaryakıt fiyatları nedeniyle uluslararası alanda rekabette zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Bilen, ”Şimdi rekabet şansımız yeniden artacak. Türkiye’den her yıl yaklaşık 30 bin TIR-kamyon İran’a mal götürüyordu. Sorunun çözülmesiyle birlikte TIR başına 715 Euro kazancımız olacak” diye konuştu.

Keyfi uygulama olmaz

Ergün Bilen, İran’dan veya başka bir ülkeden hiçbir zaman ayrıcalık istemediklerini, her zaman uluslararası taşımacılık kurallarının uygulanmasından yana olduklarını kaydetti.

Bilen, ‘Yılda 35 bin TIR’ımız da İran’dan transit geçiş yapıp Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan gibi ülkelere gidiyor. Bu geçiş için bizden TIR başına 950 Euro ücret alınıyordu. Artık yakıt depolarımız mühürleneceği için bu para alınmayacak. Uluslararası ticaret keyfi uygulamaları götürmez’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X