‘Anlaşma 30 Haziran’a kadar bağlayıcı değil’

İran, Batı’nın Lozan’daki ‘uzlaşı’ya bağlı kalmaması durumunda nükleer faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.

‘Anlaşma 30 Haziran’a kadar bağlayıcı değil’

Dışişleri Bakanı Zarif’e göre, anlaşma ancak 30 Haziran’daki nihai anlaşmanın ardından bağlayıcı olacak.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Batı’nın geçen hafta varılan ‘uzlaşı’dan çekilmesi halinde, ülkesinin nükleer faaliyetlerini yeniden başlatacağını söyledi. 

İran devlet televizyonundaki bir programa konuk olan Zarif, bir tarafın anlaşmayı ihlal etmesi halinde, diğer taraf anlaşmaya ilişkin taahhütlerine son verebileceğini belirtti. 

İsviçre’nin Lozan kentinde ‘P5+1′ ülkeleriyle varılan  ‘siyasi çerçeve anlaşmasına’ değinen Zarif, taraflar arasında varılan çerçeve anlaşmasının 30 Haziran’a kadar imzalanması öngörülen nihai anlaşmaya kadar bağlayıcı olmadığını belirtti. Zarif ayrıca nükleer bomba peşinde olmadıklarını. Bölgede hegemonya peşinde olmadıklarını  söyledi ve ‘komşularımızın güvenliği, bizim güvenliğimizdir’diye konuştu. 

YAPTIRIMLAR KALKACAK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yaptırımlar hakkında ‘erteleme’ ifadesini kullanmasını karşı çıkan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif,  ‘son verme’ ifadesinin daha doğru olacağını kaydetti. Zarif, 30 Haziran’da varılması öngörülen anlaşmayla BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırım öngören kararlarının tümünün hükümsüz kalacağını söyledi.

Zarif ayrıca Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından okunan ortak bildiride yer alan hususların açık olduğunu ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X