‘Antalya buğdayını arıyor’

Antalya Buğdayını Arıyor Projesi kapsamında Aksu ilçesinde 20 dekarlık alanda ekilen 12 buğday çeşidinin hasadı yapıldı.

‘Antalya buğdayını arıyor’

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) desteğiyle Antalya’ya en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla yürütülen “Antalya Buğdayını Arıyor Projesi” kapsamında ekilen buğday çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi.

Aksu ilçesinde 20 dekarlık alanda ekilen 12 buğday çeşidinin hasadına katılan ATB Başkanı Ali Çandır, Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi’nin talebi doğrultusunda başlatılan projenin sonuç vermeye başladığını söyledi.

Sahil ve yaylada 22 çeşit buğday ekimi yapıldığını, bilimsel çalışma metotlarıyla bunların her safhasının değerlendirildiğini anlatan Çandır, “Aksu’ya ekilen 12 çeşidin hasadını yaptık. Ekmeklik ve makarnalık olmak üzere bölgeye en uygun buğday çeşitleri ile kalite ve verimi belirlenecek. Ardından bu buğday çeşitleri üreticiye tavsiye edilecek” dedi.

Önümüzdeki yıllarda da denemelerin devam edeceğini ifade eden Çandır, şöyle konuştu:

“Üretici daha çok verim almak, daha çok para kazanmak, tüccar malı toplu olarak bir yerden alıp satmak, fabrikatör ise daha kaliteli ürün istiyor. Biz de bu zincirin tüm halkalarını birlikte tamamlayarak sonuç alacağız. Yılda 250 bin ton civarında buğday üreten Antalya’da bu denemeler devam edecek. Bölgemiz için en kaliteli, verimli, dayanıklı buğday hangisi ise onu bulmanın yollarını arayacağız. Bu, uzun soluklu bir iş.”

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü de projenin bölge için uygun çeşidin tespit edilmesi amacıyla başlatıldığını dile getirerek, hasat sonucunda elde edilen buğday çeşitlerinin analizlerinin yapılacağını kaydetti.

Ünlü, “Bu yolla bölgemize en uygun buğday çeşidini belirleyip borsamız aracılığıyla üreticiye tavsiye edeceğiz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X