Antep fıstığı üretiminde yüzde 80 artış bekleniyor

2015 yılı Antep fıstığı rekoltesinin 2014 yılına göre yüzde 80 artış ile 144 bin 112 ton olacağı öngörüldü

Antep fıstığı üretiminde yüzde 80 artış bekleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Antep fıstığı rekoltesinin bu yıl geçen seneye göre yüzde 80 artışla 144 bin 112 tona yükselmesinin öngörüldüğü bildirildi. 

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu senenin Antep fıstığı rekoltesinin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, farklı kurum ya da kuruluşlarca birbiriyle uyumsuz rekolte sonuçlarının açıklanmasının önlenmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalara meydan vermeksizin fiyatın gerçek arz/talep dengesine göre oluşmasının sağlanması ve ürüne yönelik sağlıklı alan, ağaç sayısı, verim, üretim bilgilerinin temini amacıyla “Antepfıstığı Rekolte Tahmin Komisyonu” kurulduğu hatırlatıldı.  

 

Gaziantep Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü koordinasyonunda, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri, ziraat odaları ve ticaret borsa temsilcilerinin katılımlarıyla kurulan komisyonun, piyasaya yönelik çalışmalarını tamamladığını ifade edilen açıklamada, 2015 yılı Antep fıstığı rekoltesinin 2014 yılına göre yüzde 80 artışla 144 bin 112 ton olacağının öngörüldüğü kaydedildi. 

 

Açıklamada, söz konusu çalışmalara göre Türkiye’de 2,8 milyon dekar alanda Antep fıstığı üretimi yapıldığı, toplam 50,4 milyon fıstık ağacı bulunduğu, bu ağaçların 39,3 milyonunun meyve veren yaşta olduğu bildirildi. 

 

Antep fıstığı üretiminin ağırlıklı olarak, Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis’te yapıldığı belirtilen açıklamada, Mardin, Manisa, İzmir, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hatay, Malatya, Mersin, Antalya ve Şırnak’ta da üretimin olduğu ifade edildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X