Antep fıstığında ihracat kanalları zorlanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 ve 2014 yıllarında Antep fıstığı rekoltesinde düşüş yaşandığını belirterek, bu yıl ise 150-160 bin tonluk üretim beklendiğini söyledi.

Antep fıstığında ihracat kanalları zorlanmalı

Üretimdeki dalgalanmaların fiyatlarda istikrarsızlığa yol açtığına dikkat çeken Bayraktar, ‘Üretim artışı beklenen Antep fıstığında fiyatların çok fazla düşmesinin önüne geçmek için ihracat kanalları zorlanmalı’ dedi. Bayraktar, Antep fıstığı üretiminde ilk üç sırayı İran, ABD ve Türkiye’nin aldığını ifade ederek, toplam üretimin yaklaşık yüzde 83,4’ünün İran, ABD ve Türkiye tarafından yapıldığını kaydetti. 

İHTİSAS BORSALARI KURULSUN

Türkiye’de 41 ilde Antep fıstığı yetiştirildiğini dile getiren Bayratar, üretimde geleneksel metodların bırakılması gerektiğini vurguladı. Şemsi Bayraktar,  Türkiye’ye kaçak yollarla giren İran fıstığının çiftçileri zor durumda bıraktığının altını çizerek, ‘Depolama süresi uzun olan Antep fıstığında, piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, fiyat istikrarı sağlanması ve üreticimizin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları kurulması bir zorunluluktur’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X