Antikayla geçen bir hayat

Bursa Antikacılar Derneği Başkanı Murat Seren, hayatını antikacılığa adadığını söylüyor. Bu kültürün henüz gelişmediğini düşünen Seren, “Seveni çok ama ilgileneyim diyen az” diyor.

Antikayla geçen bir hayat

DİLEK ATLI

Bursa Antikacılar Derneği Başkanı Murat Seren, 24 yıldır antikayla iç içe bir hayat sürüyor. Aslına bakılırsa bu tutku çocukluk günlerine dayanıyor. Zamana tanıklık eden eşyalar arasında farklı projeler ve sergilere imza atıyor Seren. 

Ördekli Kültür Merkezi’nin karşısındaki dernek temsilciliğinde birbirinden değerli antika eşyaları konseptler oluşturarak kendi gibi antika meraklılarının beğenisine sunuyor. Sergilenen antikaların iki katlı binanın avlusuna kadar taştığı mekâna, Bursalılar kadar turistlerin de ilgisi az değil. Seren video, radyo, plak odalarıyla Atatürk ve Zeki Müren köşeleriyle büyüleyici bir atmosfer yaratmayı başarmış. Burası antika tutkunları için keşfedilmesi gereken bir sığnak niteliği taşıyor.

 

KENDİNİ GELİŞTİRDİ…

Dedesinin bu merakının kendisine geçtiğinin altını çizen Seren, 16 yaşında pazarlarda antika satışına başladığını kaydetti. Oyma, zımpara, boyama gibi ağaç işlerinde de kendini geliştiren Seren, “Bugün bir gramofon üretebiliyorum. Tüm parçalarıyla yani… Dikiş dikebilir, ağaçtan her şeyi yapabilirim. Döşemelik kumaş imalatı deneyimim bile oldu. Ama dükkânı antika eşyalarla süsleyince kumaşçıdan çok antikacı diye kapımızı çalmaya başladı insanlar” diyor. 

Seren, Bursalıların antikaya olan merakını ve talebini fark edince belediyelerden destek isteyerek meslektaşlarıyla birlikte şehrin birçok farklı noktasında pazarlar kurmaya başladıklarını söylüyor. 15 tezgâhla başladıkları sayıyı bugün yaklaşık 500 tezgâha taşıyan Seren, şunları kaydetti: 

“Nilüfer Agora Çarşısı’ndaki kardeş derneğimiz Bursa Antika Severler Derneği’ne destek vererek her ayın üçüncü pazarı değişik il ve ilçelerden antikacıların ürünlerini sergilemesini sağladık. Bursa’da antika hakkında bilgi az. Bu kültür, henüz gelişmiş sayılmaz. Seveni çok ama gezip görelim, inceleyelim diyen az. Yaşam alanına sokan, satın alan sayısı az. Benim evimdeki eşyaların birçoğu 130 yıllık örneğin. Eski radyo, siyah beyaz televizyon var evimde. Bu, bir tutku çünkü. Bu kültür ve bu tutku, pazarlarda başlasın istedik. Bundan 50-60 yıl öncesinin eşyasını yeni nesille tanıştırmayı hedefliyoruz. Örneğin plak… 18 yaşındaki bir genç, plak, gramofon, pikap ne, nasıl kullanılır bilmiyor.”

 

BURSA’YA AİT EŞYALAR…

Bursa Antikacılar Derneği hakkında bilgiler veren Seren, “Bursa’nın mirası Bursa’da kalsın, sloganıyla hareket ettik. Bugün başka şehirlere gidip Bursa’ya ait bilgi, belge, fotoğraf ve eşya araştırması yapıyoruz. Bursa’ya ait bir Çini malzeme, İzmir’de sergileniyor örneğin. Gücümünüz yettiğince pazarlardan eşyaları toplayıp Bursa’ya getirmeye devam ediyoruz. Özellikle Zeki Müren’e hayranlığım büyük. Müren’in değerli bir radyosu şu an derneğimizde sergileniyor. Derneğin merkezi Karaman Metro İstasyonu’nun çıkışında. Tuz Pazarı’ndaki temsilciliğimiz ise bir çeşit ‘Yakın Tarih Müzesi’ olarak hizmet veriyor. İsteyenler parçaları satın alabiliyor ya da takas yapabiliyorlar” diyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X