AP’de kritik oturum

AB ile Türkiye müzakereleri zorlu bir sınavla karşı karşıya. Avrupa Parlamentosu görüşmelerin başlamasından 11 yıl sonra sürecin dondurulması çağrısı yapma aşamasına geldi.

AP’de kritik oturum

Son dönemde iyice kırılganlaşan ve gerginliğin tavan yaptığı bir ortamda Avrupa Parlamentosu (AP) kritik bir oturum düzenledi.

AP, müzakerelerin başladığı tarih olan 2005’ten bu yana ilk kez sürecin dondurulması çağrısında bulunmaya hazırlanıyor. AP, dünkü oturumda ele aldığı ve bugün oylayacağı kararda üye ülkelere Türkiye’yle müzakerelerin geçici olarak dondurulması çağrısı yapması bekleniyor.  AP’nin üyelik müzakerelerini durdurma yetkisi olmadığı gibi, alacağı kararın da bağlayıcılığı yok. Bu nedenle üye ülkelere yönelik bir çağrı söz konusu olacak. 

BASKI OLUŞTURACAK

Ancak AP’nen yetkisinin olmaması ya da kararın bağlayıcılığının bulunmaması bu kararın görmezden gelinebileceği anlamına gelmiyor. Bu karar ve yapılacak çağrı şu aşamada Avusturya hariç müzakerelerin kesilmemesinden yana bir tavra sahip üye ülkeler üzerinde baskı oluşturma potansiyeli taşıyor. 

KAPILAR AÇIK KALIYOR

AP yetkilileri kararın Türk halkına ya da Türkiye’ye karşı olmadığını, diyaloğun süreceğini vurguluyorlar. 

Konunun AP’ye taşınmasında inisiyatif alan Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu Başkanı Gianni Pittela, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Avrupa Birliği – Türkiye ilişkilerinde dönüm noktasında olunduğunun altını çizerek, ‘Türkiye’yle üyelik müzakereleri geçici olarak dondurulmalı. Türk yetkililer demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ihmal edip altını kazıdığı sürece bu ciddi adımların alternatifi yok’ demişti. Kararın Türk halkına ya da Türkiye’ye karşı olmadığını savunan Pittella, ‘Türk halkı ve Türkiye için kapılar açık kalıyor ancak müzakereler içim şu aşamada açık kalmamalı’ diye konuşmuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X