AP’den ‘1915’ çağrısı

24 Nisan yaklaşırken, ‘Ermeni Soykırımı’ iddiası bir kez daha uluslararası toplumun gündemine geliyor. Avrupa Parlamentosu AB’ye üye ülkelere ‘Ermeni Soykırımını’ tanımaya çağırdı.

AP’den ‘1915’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu bir raporla tüm Avrupa Birliği üyelerine ‘Ermeni soykırımı yasal olarak’ tanıma çağrısı yaptı.

İtalyan parlamenter Pier Antonio Panzeri imzasını taşıyan ve insan hakları ile demokrasinin durumunun ele alındığı raporda ayrıca üye ülkeler ve AB kurumları, ‘soykırımın’ tanınması için daha fazla katkıda bulunma konusunda teşvik edildi. Raporda ‘ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve dini nefret gibi soykırımların inkarının da insan hakları ve temel özgürlüklerin açık ihlali olduğu ve kınanması gerektiği’ vurgulandı. 

BAĞLAYICI DEĞİL

Yaptırımı ve bağlayıcılığı olmayan raporun kabulünden sonra Ermeni diyasporası tarafından yapılan açıklamada AP’nin uzun bir aradan sonra tutumunu yeniden ortaya koyduğu belirtilerek, ‘Bu özel yılda Ermeni halkıyla Avrupa dayanışmasının bu güçlü sinyali için müteşekkiriz’denildi.  Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporuna ‘soykırım’ ifadesinin sokulmasına yönelik baskı da sürüyor. Bu doğrultuda verilen değişiklik önergelerinin ‘100’üncü yıl’ etkisi ve konuya değinilen başka belgelerin kabul ediliyor olmasının parlamenterleri etkileme riski oldukça yüksek görülüyor. Türkiye raporuna yönelik değişiklik önergeleri 23 Mart’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X