‘AP’nin kararı İslam ve Türk karşıtlığını tahrik edecek’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘AP’nin kararı İslam ve Türk karşıtlığını tahrik edecek’

AP Başkanı Martin Schulz ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin sorular üzerine Davutoğlu, “Yüzüncü yıl sebebiyle ki, yüzüncü yılları anarsak çok acılı yüzüncü yıllar herkesin aklına gelir. Maalesef 1915 olaylarının yüzüncü yılında da istismara açık bir çok yerde ve konuyla doğrudan ilişkili olmayan kişi ve kurumlar tarafından açıklamalar yapılıyor” dedi.

Dini otoritelerin görevinin, uluslararası, toplumsal barışı teşvik edici açıklamalar yapmak olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Tarihte kalmış meseleler üzerinden nefret söylemi veya bir kesime karşı bir tavır ortaya koyacak bir yaklaşım benimsemek değildir. Tepkimizi gösterdik” diye konuştu.

“Nerede Aborjinler, nerede Kızıldereliler?”

Avrupa Parlamentosu’nda alınan kararı da hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

“Avrupa Parlamentosu, 750 kişilik, bir çok marjinal grubun olduğu, çok az katılımla da kararların çıkabildiği, bu açıdan da açıkçası bu tarz bir çok kararın son derece gayrı ciddi, muhatap alınmayacak kadar gayrı ciddi olduğu bir yapıya sahip. Dün Sayın Schulz’a da söyledim, ‘eğer Avrupa tarihini açacaksak sömürgecilikte Afrika’da, Asya’da, Avustralya’da neler yapıldığını, otantik kavimlerin nerelere kaybolduğunu…’ Nerede Aborjinler, nerede Kızıldereliler, nerede Afrika kabilelerinin bir çoğu? Nasıl yok oldular, tarihten nasıl silindiler? Eğer tutup bunları entelektüel olarak tartışırsak, tartışırız ama siyasal bir baskı haline dönüştürürlerse hiç bir zaman buna taviz vermeyiz. Ben kendisine de bunları ifade ettim.”

“Irkçılığın yeni bir yansıması”

Martin Schulz ile her vesilede yakından görüştüğünü, bu nedenle kendisine bu konuları açık yüreklilikle ifade ettiğini aktaran Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

“Eğer barışa katkıda bulunulacaksa eğer Avrupa kültürü çok kültürlü yapısını koruyacaksa çok dinli yapısını, herhangi bir dini ya da milli gruba karşı, tarihe dayalı olarak nefret sonucu doğuracak kararlar almaması lazım. Bu, son dönemde Avrupa’da yükselen İslam ve Türk karşıtlığını da tahrik edecek bir durumdur. Mesela artık Türkiye Ermenistan, Türk Ermeni meselesinin ötesine geçmiştir. Avrupa’daki ırkçılığın yeni bir yansımasıdır. Avrupa sokaklarında görülen her Türk’ün, her Müslüman’ın bazen IŞİD, bazen başka yol suçlamalarla bir kolektif suçlu gibi görünmesine dönük son derece zarar verici bir çığır açmaya dönük adımlar bunlar.”

Başbakan Davutoğlu, her aşamada 1915 olaylarının acılarını paylaşacaklarını dile getirdiklerini hatırlatarak, Türkler ve Ermenilerin bin yıl, ortak şehirlerde, mahallelerde yaşadıklarını söyledi.

Davutoğlu, “Bizde getto olmadı. Getto Avrupa’nın eseridir. Gettonun olduğu yerde etnik ayrımcılık sonra da soykırım olur. Biz de gettolar olmadı, savaş şartlarında yaşanan olağanüstü acılar oldu” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X