Ara eleman açığı nasıl kapanacak? ‘Bu okullar mutlaka açılmalı’

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Ankara Teknik Öğretmen Okulu mezunlarından Hüseyin Özler’in önerisini köşesine taşıdı…

Ara eleman açığı nasıl kapanacak? ‘Bu okullar mutlaka açılmalı’

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de büyük bir ara eleman açığı var. Sanayici ara eleman bulamamaktan yakınıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler de kalifiye personelde zorlanıyor. Bırakın buraları, artık bir çok firma çalıştıracak Türk işçi bulamıyor. Daha dün televizyon ekranlarındaki haberlerden izledik. Ülkemizdeki sürü sahipleri de aylık 100 bin lira maaşla çoban bulamadıklarını söylüyorlar.

İşletmelerin çoğunda Suriyeli, Afgan veya yabancı kökenliler var. Göç İdaresi ve Jandarma yakalarsa, ‘Bunlar düzensiz göçmen’ diyerek bulundukları yerleşimden deport ediyor.

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de oturma izni verdiği Türki Cumhuriyet vatandaşlarını bile ikamet ili dışındaki kentlerde çalışmasına müsade etmiyor.

İçişleri Bakanlığı bir bakıma üretim ve istihdamı frenliyor.

Böyle de bir garabet durum yaşanıyor ülkemizde.

Önceki gün ziyaretimize Ankara Teknik Öğretmen Okulu mezunlarından Hüseyin Özler geldi. Kendisi Oto Klinik servisinden tanıyoruz.

Türkiye’deki Teknik Öğretmen Okullarının 2016 yılında kapatıldığını hatırlattı. Bu okulların yeniden açılması için yurdun dört bir yanındaki şehirlerden mezun olmuş 300 dolayında teknik öğretmenin bir grup oluşturduklarını anlattı.

Bu amaçla, ‘Üretim Toplumu Olmak’ başlıklı bir de kitap çıkarıldığını hatırlattı. Türkiye’nin geleceği için Teknik Öğretmen Okullarının yeninden açılmasının zorunluluğuna işaret eden Özler, ‘Kapatıp fakülteye dönüştürülen okullarımızda bizim sanat okulları 1. sınıfta gördüğümüz konular bile gösterilmiyor.  Teknik öğretmenlerin piyasaya da önemli katkıları var. Buraları bitirip, kurdukları firmaları koca holdinglere dönüştüren mezunlarımız var. Bursa’da merhum Kemal Coşkunöz ve Talat Diniz bunlara örnektir. Teknik Öğretmen Okulları yeniden açılırsa, sanat okullarında daha kaliteli ve daha çok ara eleman çıkar. Türkiye’nin üretim kapasitesi artar.  Eğer Türkiye’nin geleceği düşünülüyorsa, Teknik Öğretmen Okulları yeniden açılmalı. Şu anda kumpas okumasını bile bilmeyenler var. Yeterli öğretmen de yetişmiyor” dedi.

Bütün bunlar bir ihtiyacı doğruymuş.

Bırakın ara eleman yetiştirmeyi, dışarıdan gelmiş ve ülkede oturma izni verilmişlere bile çalışmaları için il sınırlaması getiriyor devlet.

Sonra da peşlerine, Göç İdaresi’ni, Jandarma’yı, Polis’i salıyor.

Bir de Suriyelileri, Afganlıları istemeyenlerimiz var.

Bizimkiler ise iş seçiyor.

Peki, işverenler bu ülkede kimi çalıştıracak?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X