Arabalardaki kokuyu önleyecek proje

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğretim üyeleri, arabalarda koltuk ve paspaslarda meydana gelen kokunun önlenmesini sağlayacak, otomobil döşeme kumaşı, halı ve paspas üretecek bir projeye imza attı.

Arabalardaki kokuyu önleyecek proje

GAÜN’Den yapılan açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Züleyha Değirmenci’nin yürütücülüğünü, Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoruh’un ise araştırmacılığını yaptığı, “Bioaktif Smartcel Lifinden Koku, Kir ve Küfe Karşı Dayanımlı Otomobil Döşemeliklerinin Üretilmesi” adlı proje geliştirildi.

 

Proje sayesinde, araçların koltuk ve paspaslarına dökülen, kötü koku, kir ve küfe dönüşen zararlılardan kurtulmayı amaçlıyor. Tüm temizleme çabalarına karşın sonuç alınamayan bu sıkıntının giderilmesini hedefleyen Değirmenci ve Çoruh, kir, koku ve küfe karşı dayanıklı kumaş, halı ve paspas üretimi konusunda sonuca ulaştı. 1 yılda üretime geçilebilir hale gelebilecek proje için yaklaşık 80 bin TL’lik bir bütçe öngören akademisyenler, projenin yaşama geçmesi ve seri üretim yapılması halinde binlerce otomobilin kokudan kurtulacağını vurguladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yrd. Doç. Dr. Züleyha Değirmenci, döşemelik kumaşlarda, uzun ömürlü, yüksek mukavemet ve yırtılma direnci nedeniyle en fazla lif polyester kullanıldığını belirtti.

Arabanın faydalı kullanım ömrü için döşemenin dayanıklılığının tek başına yeterli bir unsur olamayacağını ifade eden Değirmenci, “Bu nedenle projemizde polyester lifini içeriğinde yüzde 5-8 oranında gümüş iyonu, yüzde 10-12 oranında reçine olan bioaktif smartcel lifi ile karıştırılmasını planladık. Projemizin amacı, bakteri ve virüsleri doğal olarak öldürmesiyle bilinen ve daha önce iç giyim, ayakkabı astarı, çarşaf, battaniye, havlu bandaj gibi alanlarda kullanılan lifin araç döşemelikleri için uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoruh ise projeyle Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından geçen hafta Bursa’da düzenlenen AR-GE Proje Pazarı’na katıldıklarını ve 6 kategoride 400 projenin değerlendirildiği pazarda,  “Taşıt Tekstilleri ve Kompozitler” kategorisinde ikinci olduklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X