“Araban sarımsağı” Taşköprü’ye rakip

Gaziantep’in Araban ilçesinde alternatif ürün olarak sarımsak üretimine başlayan üreticiler, “Sarımsağın başkenti” olarak nitelendirilen Taşköprü’deki yetiştiricilere rakip oldu.

“Araban sarımsağı” Taşköprü’ye rakip

Gaziantep’in Araban ilçesinde alternatif ürün olarak sarımsak üretimine yönelen üreticiler, “Sarımsağın başkenti” olarak nitelendirilen Taşköprü’nün tahtına göz dikti.

 

Araban Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Cuma Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep’in önemli tarımsal üretim alanlarından Araban Ovası’nda sarımsak hasadının başladığını söyledi.

 

Araban Ovası’nda üreticilerin buğday ve arpaya alternatif olarak üretimine başladıkları sarımsağın ekim alanının her geçen yıl arttığını belirten Yılmaz, bu yıl yaklaşık 3,5-4 bin dönüm arazide üretimi yapılan sarımsakta rekoltenin de yüksek olduğunu ifade etti.

 

Artık Araban sarımsağının adının Türkiye’de duyulmaya başladığını dile getiren Yılmaz, “Sarımsak toprağı yoran bir ürün ancak bizim toprağımız verimli. Bölgemizde önceki yıllarda toprağı yoracak bitkiler yetiştirilmediği için Araban sarımsağı, dane dolumu ve iriliğiyle diğer bölgelerde yetiştirilen ürünlere fark atıyor. Tüketicinin tercihi haline gelen Araban sarımsağında bu yıl yaklaşık 5 bin ton rekolte bekliyoruz” dedi.

 

İlçede sarımsak üretiminin 13-14 yıl önce başladığına işaret eden Yılmaz, daha önce Kastamonu ve diğer illerden gelen tüccarların ilçede arazi kiralayarak sarımsak üretimine başladıklarını söyledi.

 

Verim ve kalite iyi olunca artık Arabanlı çiftçilerin de sarımsak üretimine yöneldiğini kaydeden Yılmaz, “Üretim alanlarının gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz. Araban sarımsağı, Kastamonu Taşköprü’ye rakip oldu çünkü bizim ürünümüzün kalitesi ve verimi oldukça fazla. Sadece biraz pazarlama ve reklama ihtiyacı var” diye konuştu. 

 

“Üretim desteklenirse Türkiye’nin sarımsak ihtiyacını karşılayabiliriz”

 

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da kuru sarımsak hasadının başladığını, iyi giden hava koşulları sayesinde bu yıl üründe kalite ve verimin en üst düzeyde olduğunu söyledi.

 

Araban sarımsağının kalite açısından Taşköprü sarımsağını geride bıraktığını savunan Doğan, şunları kaydetti:

 

“Onların ekim alanları daralırken bizimki her geçen yıl artıyor. Son yıllarda Araban Ovası’nda yetişen sarımsak depolama ömrü, lezzeti ve kalitesiyle gerek yurtiçi gerekse yurtdışında nam saldı. Ürünümüz, görüntüsü ve kalitesiyle ihracata da son derece uygun. Ürünü tarlalardan alan tüccarlar yurtiçi ve yurtdışına gönderiyorlar.”

 

Bu yıl fiyattan da memnun olduklarını dile getiren Doğan, geçen yıl hasat döneminde kilogramını 2,5 liradan sattıkları sarımsağın bu günlerde 3,5 ila 4 lira arasında alıcı bulduğunu anlattı.

 

Alternatif ürün olarak üretimine başlanan sarımsağın bu kadar ilgi göreceğini kendilerinin de beklemediğini belirten Doğan, “Çiftçilerimiz de memnun. Seneye üretim alanının daha da genişlemesini bekliyoruz. Araban Ovası’nda üretim desteklenirse Türkiye’nin sarımsak ihtiyacını karşılayabiliriz” dedi.

 

Üretici Mehmet Bilekci ise 14 yıldır sarımsak ürettiğini belirterek, bu yıl ürün ve rekoltenin çok iyi olduğunu söyledi.

 

Araban’da üretilen sarımsak tohumunun dünyanın en önemli sarımsak üreticisi konumundaki Çin’den geldiğine işaret eden Bilekci, “Biz sarımsağın tohumunu 14 yıl önce Çin’den getirdik. Ürettiğimiz ürün duble olarak nitelendiriliyor. Taneleri iri. Türkiye’nin dört bir yanından tüccarlar gelip alıyor ayrıca Çin ve Rusya’ya da ürün gönderiyoruz. İlçemiz için önemli bir ürün haline gelen sarımsak 5 bin işçiye de iş imkanı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X