Arabuluculuk Merkezi açıldı

Bursa’da Arabuluculuk Merkezi’nin açılışına katılan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye’de arabuluculuk sisteminin 2 yıl önce yürürlüğe girdiğini belirterek, ‘Arabuluculuk sistemi ile 1900’e yakın uyuşmazlık çözüldü. En fazl

Arabuluculuk Merkezi açıldı

HALİL ÖZÇOBAN

Öztatar, arabuluculuk merkezlerinin amacının, hukuki uyuşmazlığa düşen işçi- işveren, kiracı-kiralatan, alacak davaları, telif hukukuna ilişkin davalar, tüketici hukukuna ilişkin davalar, ticari davalar, maddi-manevi tazminat hukukuna ilişkin davalarda taraflar arasında arabuluculuk yaparak, uyuşmazlığın kısa sürede çözülmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi.

ADLİYEYE GİTMEDEN ÇÖZÜM

İnsanların, hiç adliyeye gitmeden arabuluculuk bürolarına gelmek suretiyle sorunlarını burada çözeceğini belirten Öztatar, ‘Arabuluculuk sistemi ile 1900’e yakın uyuşmazlık çözüldü. En fazla çözülen uyuşmazlık ise işçi ve işveren arasında uyuşmazlık. Çünkü Başbakanımızın açıkladığı 6 aylık eylem planı çerçevesinde 21 Haziran’a kadar işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar zorunlu olarak önce başvuru şartı olarak arabulucuya gitmek zorunda kalacak, daha sonra dava yoluna gidecek. Bu anlamda da sorunların barışçıl şekilde işçi ve işveren arasında barış içeresinde çözümlenmesi öngörülmekte’ diye konuştu.

Hukuk Fakültesi mezunu ve 5 yıllık kıdeme sahip olan kişilerin arabulucu olabileceğine değinen Öztatar, ‘Bu kişiler 48 saat eğitim alıyorlar. Beden dili, iletişim teknikleri, öfke kontrolü, müzakere yöntemleri ile ilgili eğitimler alıyorlar. Sonra Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir yazılı sınav var, onu geçiyorlar. Daha sonra da mülakatı geçtikten sonra Arabuluculuk Daire Başkanlığı siciline kaydolan arabulucular fiilen arabuluculuk ofisleri açmak suretiyle faaliyetlerine başlıyorlar. Bursa’da bugüne kadar yaklaşık 450 uyuşmazlık çözüldü’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X