Aracına bunu yaptırmayanlara ceza yağıyor

Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek, gerekli usul

Aracına bunu yaptırmayanlara ceza yağıyor

SADULLAH ORGAN

 

Dün, İnegöl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliği ekipleri ve Çevre Denetim İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri ile müşterek düzenlenen denetimler sonucunda, egzozlarından çıkan gazla havayı kirleten araç sürücülerine cezai işlem uygulandı.

 

Ertuğrulgazi Avarlar kavşağı mevkiinde İnegöl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliği ekipleri ve Çevre Denetim İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri egzoz gazı emisyon denetimi gerçekleştirdiler. İki saat süren denetimlerde 20 aracın egzoz gazı ölçümü yapıldı. Yapılan ölçümler sonucunda, egzoz gazı kirliliği standardın üzerine çıkan iki araç sürücüsüne bin 932’şer lira para cezası uygulandı. Denetimlerin iki gün daha devam edeceği bildirildi.

 

“EGZOZ GAZI EMİSYONU KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek, gerekli usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” 4 Nisan 2009 tarih 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Açıklamada, “Çevre kanununun Ek 4’üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini, Yönetmeliğin 6’ıncı maddesinde belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarını, 7’inci maddede belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür. Taşıt sahibi, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorundadır. Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin devamının takibi amacıyla ruhsatın, üzerinde egzoz gazı emisyon ölçüm pulu yapıştırma yeri dolana kadar tahrifat olmaksızın saklanması ve denetimlerde ibraz edilmesi zorunludur. Bu itibarla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı elemanlarından oluşan ekipler tarafından yapılacak denetimlerde, ölçüm yapılması gereken periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahibine, Çevre Kanununun 20’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen 963 Türk Lirası idari para cezası, Yönetmeliklerde belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu kara taşıt sahiplerini ise Bin 932 Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X