Arılar Oğul Kaldırıyor

Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, arıların oğul kaldırma dönemi olduğunu söyledi.

Arılar Oğul Kaldırıyor

Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, arıların oğul kaldırma dönemi olduğunu söyledi. Sincik balının Türkiye’nin en kaliteli balı olarak bilinen Anzer balı ile aynı kalitede olduğunu belirten Öztürk, arıların oğul zamanı olmasından dolayı arıların kaldırdığı oğulları yakalamanın çok önemli olduğunu kaydetti. Üreticilere ana arı üretmeleri tavsiyesinde bulunan Öztürk, “Dışarıda getirdiğimiz ana arılar çoğu zaman uyum sağlayamıyor. Onun için ben özellikle arıcı arkadaşlarımızın kendi arısından ana arı üretmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü arı oğul kaldırdığı zaman içerisinde 30-40 ana ara oluyor. Bu ana arılar içerisinde en güçlü olanı seçiyorlar, bu da arının çok güçlü olmasını sağlıyor. Genelde Mayıs ayı içerisinde arılar oğul kaldırır ve bal mevsimine kadar oğul bir anaç arı haline gelir. Örneğin bu yıl oğul kaldıran arı önümüzdeki yıl çok güçlü olur ve çok kaliteli bal üretir. Gördüğünüz gibi arıların içerisindeyim hiçbir şekilde saldırgan değiller, bu da ana arının kendi ırkında olmasıdır. Buradan tüm arıcılara sesleniyorum, kendi arısının ırkında ana arı üretsinler, dışarıdan ana arı getirmesinler. Ülkemizde en iyi oğul yakalama şekli budur, gördüğünüz gibi bir ağacın dalına toplanan arıları boş bir kovanın içerisine dolduruyoruz” dedi. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl ilçemizde yaklaşık 10 bin arılı kovan vardı, şuanda ilçemizde arılı kovan sayısı yaklaşık 20 bine ulaştı. Bu yıl ki hedefimiz bu sayıyı iki katına çıkartarak 40 bine çıkartmak. Daha önce ilçemizde yıllık ortalama 100 ton bal üretiliyordu, geçtiğimiz yıl dışarıdan gelen gezici arıcıların engellenmesi ile bu kapasite iki katına çıktı. Bu yılda bu kapasiteyi tekrar artırarak 400 ton bal üretmeyi hedefliyoruz. Bu konuda bazı projelerimiz var, en önemli projemiz GAP İdaresi Başkanlığı’na sunduğumuz projedir. İlçemizde arıcılığını geliştirmek için yeni arı meralarına ve organik bal üretimi için Sincik yaylasında tarımsal faaliyetlerin yapılmadığı bölgelerimizde yeni arı meraları açmamız gerekiyor. Sincik yaylası Türkiye’nin en kaliteli balını yetiştirmek için en doğal çiçeklerin yetişti bir bölgedir. Bu bölgemizde üretilen balın Türkiye’nin en kaliteli balıdır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X