Armutta rekolte kaybı

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Santa Maria armudu hasadının sürdüğünü, eylül ayında ise deveci cinsinin toplanmasına başlanacağını söyledi.

Armutta rekolte kaybı

Türkiye’nin armut üretiminin yaklaşık yüzde 30’unun Gürsu ilçesinden karşılandığını belirten Dönmez, ‘Gürsu’da 35 bin dönüm alanın 25 bin dönümünde armut ağaçları bulunuyor. Bu sene kışın biraz olumsuz havaların etkisi görüldü. Rekoltede yüzde 15-20 gibi bir kaybımız var fakat fiyatlar şu an fena değil’ dedi. Dönmez, üretilen armudun bir bölümünün piyasaya arz edildiğini, kalanının ise soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini kaydetti.

ÜRÜNDE KALINTI YOK

Armutla ilgili oluşan yanlış algıya değinen Dönmez, yaşanan soğuklardan dolayı üründe leke oluştuğunu dile getirdi. Dönmez, ”Bazı bilgisi ve yetkisi olmayan kişiler, ürünün piyasasını düşürme anlamında bunun ilaç kalıntısı olduğu yönünde söylenti çıkardı. Gürsu Ziraat Odası olarak, yaklaşık 450 üreticinin bahçesinden onlardan habersiz numune alarak hasattan önce bu armutların tahlillerini yaptık. Bu tahlillerde en ufak bir kalıntı yok. Halkımız armudu gönül rahatlığıyla yiyebilir” diye konuştu.

İHRACAT ORTA DOĞU’YA

Dönmez, armut ihracatının ağırlıklı olarak Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere yapıldığına işaret etti. Orta Doğu’da son dönemde yaşanan olayların piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kamil Dönmez, ‘Bundan 3-4 yıl önce her gün 10 tır civarında 200 ton ürün Arap ülkelerine gönderilirken, şu anda ayda veya 15 günde bir tır gidiyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X