‘Art niyetli bir kesim var’

İnegöl Belediyesinde Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili basına yansıyan konular üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, tüm sosyal haklar dahil 3500 TL maaş teklif ettiklerini ifade ederek; “Burada art niyetli bir kesim var. Ne yapmak istediklerini bilmiyorum. Ama ben her zaman doğru olmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımın menfaatlerini sendikadan önce ben korumalıyım” dedi. Taban, grev hakkında da “Sendikanın grev hakkı var, işverenlerin de bir takım hakları var. Ben işini buralara varmasını arzu etmem. Ancak gelirse de saygı duyacağız” ifadelerinde bulundu.

‘Art niyetli bir kesim var’

İnegöl Belediyesi’nde 480 dolayında işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesine ilişkin basına yansıyan grev ve anlaşmazlık haberlerinin ardından, Belediye Başkanı Alper Taban bugün basın mensuplarının sorusu üzerine açıklamalarda bulundu.

HERKESİN GÖNLÜ MÜSTERİH OLSUN

Taban, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Herkesin gönlü müsterih olsun. Zam vermek istemiyor diye bir şey olabilir mi? Ben babamın malını vermiyorum. Ama milletin parasını kullanıyoruz. Özellikle çalışma arkadaşlarımın gönlü müsterih olsun. Bir Belediye Başkanı çalışanlarını her zaman önemser. Onların refahının artmasını ister, çalışma şartlarını iyileştirmek ister. Burada bizden kaynaklanan bir bilgi kirliliği yok. Bilgi kirliliği oluşturmak isteyenler var. Sonuçta herkesin bir fikri, düşüncesi olabilir.”

EN DÜŞÜK 3500 TL

“Şuanda asgari ücret 2800 TL civarlarına geldi. Öncesinde 2200 TL iken bizde çalışan arkadaşlar minimum 2600 TL civarında maaş alıyordu. Bizim teklif ettiğimiz rakam 2500 TL. 2600 TL alan arkadaşımız 3500 TL alacak. Teklifimiz buydu. Maksimumda da 4600 TL’ye kadar çıkıyor. Burada 3500 TL alacak arkadaşlarımız 300 kişi civarında. Ama 480 kişiyle biz toplu sözleşme imzalayacağız. Bizim açımızdan hiçbir sıkıntı ve problem yok. Arkadaşlarımın lütfen gönlü rahat olsun. Bunu sendika neden beğenmiyor onu da anlamış değilim.”

MAAŞ SKALASINI DENGELEMEYE ÇALIŞIYORUZ

“Niyetimizi, beklentilerimizi paylaştık. Bu kurumda çalışan arkadaşlar en iyi insanlar olacak, beraberinde de en ideal özlük haklarını alacaklar dedik. Ben bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. 2800 TL asgari ücret, 3500 TL biz teklif etmişiz. Bu rakamlar fena sayılmayacak rakamlar. Tabi her şey 10 numara olacak deme şansımız var mı, yok. Gönlüm ister ki o arkadaşlarıma 6-7 bin TL maaş vereyim ama bunu yıllara yayarak ve toplu sözleşme içerisinde her yıl enflasyon oranında artışları da gördük. Burada vermem gereken bir bilgi daha var. Çalışanlarımız içerisinde maaş aralıklarına baktığımızda farklı yevmiyelerde maaş alan arkadaşlarımız vardı. Yani buradaki gelir adaletsizliğini de kurgulamamız gerekiyordu. Benim buradaki teklifim şöyle; yaklaşık yüzde 30-32 civarında minimum alan arkadaşlarımıza zam yapmış oluyoruz, diğer üst limitten alan arkadaşlarımıza da yüzde 15 zam yapıyoruz. Yani az alana daha çok, çok alana daha az zam yapmış oluyoruz. Maaş skalasını bu şekilde dengelemeye çalışıyoruz. Tabi takip eden yıllarda üzerine daha da eklemeye çalışarak en iyi rakamı vermek istiyoruz. Benim arkadaşım kaynakçılık yapıyorsa, kaynakçı olarak en iyi yerde, en iyi maaşı aldığını söyleyebilmeli. İsteğimiz bu.”

ART NİYETLİ BİR KESİM VAR

“Bu iş bir bütçe işi. Bütçede karşılığınız yoksa, bütçede bununla ilgili hesaplamanızı yapmazsanız verdim gitti diyebilirsiniz. Bugün bir ailede bile eşiniz bir şey ister ya hanım bunu bir dahaki ay alalım ya da çocuğunuzun bir isteğine evladım ben şuanda bunu gerçekleştiremiyorum dediğiniz anlar vardır. Biz burada samimi dairede bir çalışma yapıyoruz. Burada art niyetli bir kesim var. Ne yapmak istediklerini bilmiyorum. Ama ben her zaman doğru olmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımın menfaatlerini sendikadan önce ben korumalıyım. Sendikanın talebi yüzde 60 civarındaydı, ben de şuanda bunu karşılayamayacağımızı ifade ettim. Bahsettiğimiz 3500 TL sosyal haklar dahil net rakam. Benim gönlümden geçen rakamlar kesinlikle bunlar değil. Minimum biz 4-5 bin bandınız zorlamalıyız. Hayat şartları yükseliyor farkındayım. İnşallah elbirliği ile bu süreci tamamlamak istiyoruz.”

İŞİN GREVE VARMASINI ARZU ETMEM

“Sendikanın grev hakkı var, işverenlerin de bir takım hakları var. Ben işini buralara varmasını arzu etmem. Ancak gelirse de saygı duyacağız. Bu doğal bir süreçtir. Ben çalışma arkadaşlarımın sağduyulu olacağına inanıyorum. Sendikanın da talep ve istekleri dikkate alınıyor. Veremeyeceğiniz bir maaşı teklif ettiğinizde bu defa farklı mahcubiyetler yaşayabiliriz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X