‘Artık eski saat ustaları yok’

‘Saat profesörü’ olarak anılan Ahmet Süder, 65 yıldır sürdürdüğü saat tamirciliğinde dünyada tamir edemeyeceği saat olmadığını iddia ederek, “Artık eski saat ustaları yok” dedi.

‘Artık eski saat ustaları yok’

DİLEK ATLI

Ahmet Süder, Altıparmak’taki 3 metrekarelik mütevazi dükkanında 25 yıldır saat tamirciliği yapıyor. Saat profesörü olarak bilinen Süder, 65 yıldır bu zanaatle uğraştığını belirterek, “Dünyada üretilen ve benim tamir edemeyeceğim saat yoktur. Bana İstanbul, Eskişehir, İzmir’den saat getirirler tamir etmem için. Çünkü ben de 50 yıllık parçalar bulunur. Saat tamiri, kayış değiştirip pil takmak değildir. Ustalık ister. Artık eski saat ustaları yok” diyor.

 

İSVİÇRE SAATLERİ EN İYİSİ…

Mardin’in Nusaybin ilçesinde doğan ve çırak olarak saat tamirciliğine başlayan Ahmet Süder, yaşı 80’e dayanmasına ve gözlerindeki rahatsızlığına rağmen 15 yaşında başladığı mesleğine devam edeceğini söyledi.

Hayatı boyunca başka hiçbir iş yapmadığını, oğlunu da saat tamircisi olarak çıraklıktan yetiştirdiğini vurgulayan Ahmet Usta şunları aktardı:

“İsveçre saatleri en kaliteli saatlerdir. Ama bence ilk saat ustası Cebrail’dir. Bunun hikâyesi şöyledir; Yusuf Peygamber kuyuya atıldığı zaman Allah, Cebrail’e saat icat edilmesini ve kuyuya atılmasını buyurmuştur. Hz. Yusuf böylece namaz saatlerini takip edebilmiştir.”

 

İKİ YIL GARANTİLİ…

Küçük dükkanında saat camı üretimi de yapan Süder, kırılan tüm saat camlarını ancak kendisinin tamir edebileceğini belirterek, “Ben tamir ettiğim saatlere iki yıl garanti veririm. Elektronik, kurmalı ve antika tüm kol saatlerinin yanı sıra, masa ve duvar saatlerini de tamir ederim. Günümüzde kalitenin düştü. Birkaç yıl içinde saat bozulabiliyor. En dayanıklı saatler, eski mekanik saatler“ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X