Artık iş birliği zamanı

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, Türkiye’de başarısızlığa uğrayan darbe girişiminin, halkların artık elindeki demokrasiyi savunduğunu gösterdiğini söyledi.

Artık iş birliği zamanı

Halkın sözünü sandıkla söylediğini belirten Fard, ‘Türk halkı darbeye karşı koyarak bölge halklarının daha fazla erginleşmesine katkı sağladı.


Artık F16’larla, tanklarla halkın kaderini belirleyemezsiniz. Darbe girişiminin başarısız olması bunu gösterdi. Böyle bir ortamda ekonomik ve ticari iş birliği yapmak için fırsatlar var. Rekabet dönemi sona erdi, artık iş birliği zamanı. Biz, ‘kazan kazan’ formülü üzerinde çalışıyoruz. Biz P5 +1 (BM Güvenlik konseyi daimi ülkeleri ve Almanya) ülkeleriyle anlaşabiliyorsak bölge ülkeleriyle, Türkiye ile çok çok daha iyi anlaşırız. 15 komşumuz var, komşularımızla ilişkimizi geliştirmek bizim önceliklerimiz arasında. Ülkemin Türkiye büyükelçisi olarak söylemekten memnuniyet duyuyorum ki Türkiye bizim için ayrı bir yerde’ dedi.

UÇUŞ YASAĞI GEÇİCİ

Fard, ticaret ve ekonomiye aşina olan insanların İran ve Türkiye ekonomilerini birbirinin tamamlayıcısı olarak gördüğünü dile getirdi. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası İran’dan Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulması ve bu yasağın ne zaman kalkacağına ilişkin de konuşan Fard, ‘Her şeyden önce bizim Türkiye’ye olan uçuşlarımız hiçbir zaman durmadı. Hatta darbe girişimi gecesi bile kapatılmasaydı İstanbul Atatürk Havaalanı’na uçuşlar devam ediyordu. Charter uçuşları ise siyasi bir konu değil. Daha çok siyaset dışı, teknik konular. Bu teknik konulara biz girmiyoruz. Türkiye’deki olaylarla ilgili siyasi tutumumuz açıktır. Bir hazırlıksız durum olduğu için ilgili birimler üzerinde görüşüyor. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi aktif bir şekilde konuyu takip ediyor. İnanıyorum ki bu gibi konular en üst düzeyde gündeme getirilecek ve gerekli koşullar sağlanacak. Meydana gelen durum doğaldır ve geçicidir. Türkiye’ye bakışımız açıktır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X