Artık Yeni Bir Uzvumuz Var

Telefondan ayrı kalmak endişeye sebep oluyor.

Artık Yeni Bir Uzvumuz Var

Telefonunuzu evde unuttuğunuzda sanki dünyadan kopmuşsunuz gibi hissetmişsinizdir. İşte bu yeni çağ korkusu genç yaşlı demeden herkesi etkisine almış durumda. Hong Kong’ta yapılan bir araştırmaya göre bu korkudan en çok telefonlarını kişisel anılarına ulaşmak ve paylaşmak için kullananlar muzdarip. Araştırmacılar insanlara telefonsuz nasıl hissettiklerini sorduğunda cevap olarak boyun ağrısı çektikleri ve yalnızlıktan ürktükleri not edilmiş.  

 

Dr. Kim Ki Joon’un yaptığı açıklamaya göre insanlar telefonlarını bir uzuv gibi görüyor ve telefonlarına yapışık hissediyorlar. Ayrıca telefonlarından ayrı kaldıklarında huzursuz ve endişeli oluyorlar. Amerikalı bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre de akıllı telefonlardan ayrı kalmak kalpte çarpıntıya ve tansiyonun yükselmesine sebep oluyor.

 

Peki telefondan ayrı kalmak size gerçekten endişe verebilir mi? Prof. Mark Griffiths’in yaptığı açıklamaya göre telefondan ayrı kalmak sosyal medyadan ayrı kalmaya ve bu da insanlarda “Yeni olan şeyleri kaçıracağım” korkusuna neden oluyor. Griffiths sözlerine şöyle devam ediyor: “İnsanlar telefonlarını başkalarıyla iletişim kurmak için kullanmıyor. İnternet aracılığıyla başkalarının hayatlarında neler olduğunu öğrenmek için kullanıyor.Gençlerin hayatlarından telefonları çıkarmak zorundasınız çünkü hayatları telefondan ibaret.”

 

Griffths ayrıca telefona bu derece bağımlı olunmasının bir nedeninin de telefonların insanların hayatlarındaki detayları saklama özelliğinden kaynaklandığını düşünüyor ki bu da telefondan ayrı kalma fobisini destekleyen ayrı bir faktör. Özellikle gençler için bir şeyleri kaçırma korkusu endişeye sebep oluyor. Gençler Instagram’da ya da Snapchat’te neler olduğunu görmezlerse sosyal hayata dair hiçbir şeye hakim olamadıkları hissine kapılıyor. Griffiths’e göre, normal zamanda telefondan ayrılınca paniğe kapılan gençler tatile çıktıklarında internetsiz kalsalar bile ortama kolayca adapte olabiliyorlar.

 

Uzmanlara göre telefonu bilinçli olarak kapatmak ya da evde bırakarak dışarı çıkmak bağımlılığı ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabiliyor. Griffiths’e göre telefon bağımlılığı kriterlerinden bazıları telefonda ne kadar süre harcadığınız ve telefonu ne amaçla kullandığınıza bağlı. Aynı zamanda telefonu bırakmanız gerektiğini bildiğiniz halde (örneğin bir arkadaşınızla buluştuğunuzda, ya da iş yerindeyken) bırakamamanız da bu bağımlılığa sahip olduğunuzu gösteren büyük bir işaret. Bazı insanlarda insanların tüm bu kriterler varken çoğunlukta ise sadece birkaçı gözleniyor…  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X