Artvin’de gerilim tırmanıyor

Artvin Cerattepe’de maden ocağına karşı başlatılan eylem devam ediyor.

Artvin’de gerilim tırmanıyor

Maden şirketi yetkililerinin asker ve polis zırhlılarıyla önceki gün bölgeye girme çabasını engelleyen Artvinliler, kurdukları barikatların önünde geceyi ateş yakarak geçirdi. Kalabalığın giderek artması üzerine dün bölgeye gönderilen çok sayıda jandarma ve polis, barikat kuran gruba 3. kez biber gazıyla müdahale etti. 

“Direne direne kazanacağız” sloganları atarak kurdukları barikatların arkasında duran yüzlerce kişi gazdan etkilenirken, arbedede yaralananlar da ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile birlikte 4 kişi gözaltına alındı. 

VALİLİK ÖNÜNDE AÇLIK GREVİ

Cerattepe’de “Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi” kapsamında maden şirketi yetkililerinin asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelmesi üzerine Artvinliler önceki gün sokağa dökülmüş, 300 kişilik gruba 2 kez biber gazı ve coplarla müdahalede bulunulmuştu. Bölgede gergin bekleyiş sürüyor.

Bu arada, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın ise Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı. 

“CÜZİ MİKTARDA AĞAÇ KESİLECEK…”

Öte yandan, Artvin Valiliği, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “vurun geçin” talimatı verdiği iddiasını yalanlarken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Cerattepe’de cüzi miktarda ağaç kesileceğini savundu. Bakan Eroğlu, “Artvin saklı bir hazine, hazineyi koruyacağız. 70 bin metrekare endemik türler zaten korunuyor. ÇED Raporu’nda olumlu görüş var. 70 bin metrekarelik alanlardan bir kısmı kesilecek. Ağaç sayısı cüzi miktarda, ne kadar kesilecek bilemeyiz” dedi.

BURSA SESSİZ KALMADI

Artvin Carettepe’deki çevre eylemine Bursa da destek verdi. Dün akşam Atatürk Anıtı’nın önünde toplanan sivil toplum örgütleri, oturma eylemiyle Carettepe’ye destek verdi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, siyasi parti temsilcileri, Artvin dernekleri, çevreci örgütler, sendikalar, meslek odalarına üye ve çok sayıda kişi eyleme katıldı. Kurum temsilcileri, yaptıkları konuşmalarda, birlik ve beraberlik içinde çevreyi korumak için mücadele edilmesini istedi. Artvinli bir vatandaş da, “Artvin’in altındaki altına da, üstündeki altına da dokundurtmayacağız” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X