Artvin’de kadınlara gaz ve cop

Doğayı tahrip eden madencilik faaliyetlerine karşı direnişin son adresi olan Artvin Cerattepe’de eylemler şiddetini artırarak devam ediyor.

Artvin’de kadınlara gaz ve cop

Yakında yüzlerce ağacın kesileceği Cerattepe’ye çıkmak için merkezde toplanan çoğu kadın 2 bin kişilik gruba polis tazyikli su, biber gazı ve copla müdahale etti.

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla Otopark Meydanı’nda toplanarak yürüyüşe geçen grup, ellerinde Türk bayraklarıyla, “Cengiz kaç kaç kadınlar geliyor” sloganları attı. Hastane Kavşağı’na gelindiğinde TOMA destekli Çevik Euvvet ekipleri, barikat oluşturarak grubun geçişine izin vermedi.

KADINLARA İZİN ÇIKMADI

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polis müdürlerine, “Sadece kadınlar polis araçlarına binerek Cerattepe’ye çıkmak istiyor. Bize müsaade edin” dedi. Polisin, “İçinizden birkaç temsilciyi götürelim” isteğine karşı çıkan Karahan, tüm kadınların maden bölgesine gitme isteğini tekrarladı. Polisler, yetkililerle görüşmek için gruptan süre istedi ancak daha sonra hiç kimsenin yukarı çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi.

Bu arada, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yer tahsisi yapılmadan ağaç kesildiğine ilişkin yazısı da çoğaltılarak katılımcılara dağıtıldı. 

61 YAŞINDAKİ KADINDAN TEPKİ

Grupta bulunan kadınlardan 61 yaşındaki Şadiye Dönmez, “Biz madeni vermeyeceğiz. Cerattepe’yi kurtaracağız. Bize terörist diyorlar ya. Asıl terörist kendileri. Yolumuz kesmişler. Gaz atıyorlar. Ben astım hastasıyım. Buna rağmen Cerattepe’yi kurtarmak için yine buraya geldim, yollara düştüm. Bize marjinal diyorlar. Ben marjinal nedir bilmem. Cerattepe bizimdir bizim kalacak. Soyadım Dönmez bu yoldan da dönmeyeceğim” ifadesini kullandı. 

GÖSTERİCİLERDEN TAŞ

Yaklaşık 2 saat Cerattepe’ye çıkmak için bekleyen gruba polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Ancak grubun önündeki kadınlar polis barikatını aşmak için yürümeye başlayınca, polis ekipleri önce kalkanlarla grubu dağıtmaya çalıştı. Bu sırada çok sayıda kadın yere düştü ve ezilme tehlikesi atlattı. Bunun üzerine grubun arkasındaki erkekler de polise taş atarak karşılık vermeye başladı. Polis ekipleri de biber gazı ve plastik mermilerle gruba müdahale etti. Ayrıca TOMA’dan da grubun üzerine tazyikli su ve gaz sıkıldı. Bu sırada bazı polisler copla kadınlara vururken, uzaklaşan grubun bir süre sonra yeniden toplanması üzerine polis farklı yönlerden daha fazla biber gazı sıkmaya başladı. Gazdan ve plastik mermilerden etkilenen çok sayıda kadın 100 metre mesafedeki Artvin Devlet Hastanesi acil servisine taşındı.

‘Eylemcilere gerekli cezayı vereceğiz’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Kafkasör Yaylası’na bağlı Cerattepe bölgesinde eylem yapan çevrecilere gözdağı verdi.

Eylem yapanları tespit ettikten sonra gerekli cezayı vereceklerini belirten Bakan Eroğlu, “Şu ana kadar hiçbir ağaç kesilmedi. Sadece yolu kapatmak için ağaç kesmişler. Hatta yakmışlar. Onları tespit edip gerekli cezayı vereceğiz. Ben madenciliğe karşı değilim ama vahşi madenciliğe karşıyım, ona müsaade etmiyoruz. Çevre tahrip edilmeyecek şekilde madenlerin çıkarılması işlenmesi gerekir, Türkiye’nin ekonomisi açısından önemlidir” dedi. 

BURSA’DAN DESTEK

Bursa Yıldırım’daki Mesken semtinde toplanan Artvin derneklerine ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye vatandaşlar, yürüyüş düzenleyerek, Cerattepe eylemlerine destek verdiklerini açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X