‘Asgari geçim indirimi esnafı da kapsamalı’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın vergi yüküne dikkat çekti.

‘Asgari geçim indirimi esnafı da kapsamalı’

ABD ve Avrupa’da esnafın asgari kazancının vergi dışı olduğunu ifade eden Palandöken, Türkiye’de ise esnafın kazancın tamamının vergiye tabi olduğunu belirtti. Asgari düzeyde bir yaşam standardı için gerekli kazancın mutlaka vergi dışı kalması gerektiğini vurgulayan Palandöken, ‘Asgari geçim indirimi, ülkemizde yalnızca ücretliler için uygulanıyor. Oysa bu sistem beyanname veren tüm mükellefleri de kapsamalı’ dedi. Asgari geçim indiriminin dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerde uygulandığının altını çizen Palandöken, Türkiye’de böyle bir uygulama olmadığını söyledi. 

GÖNÜLLÜ UYUM SAĞLANIR

Palandöken, asgari geçim indiriminin esnaf ve sanatkara uygulanmamasının kayıt dışılığı artırdığını belirtti. Bendevi Palandöken, ”Evine ekmek, süt, meyve, sebze götürme derdindeki esnafa, ‘Bu harcamaların karşılığında kazandığın paradan vergi öde’ demek, kayıt dışılığın artmasına neden olur. Oysa bu temel giderler için elde edilen kazançtan vergi alınmaması gerekir. Böylelikle vergiye gönüllü uyum da sağlanmış olur” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X