Asgari ücrete zam iç talebi artıracak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, asgari ücretin yükseltilmesinin iç talebi artıracağını, yapısal reformların büyüme görünümünü güçlendireceğini söyledi.

Asgari ücrete zam iç talebi artıracak

Sakhuja, yaptığı açıklamada, seçim öncesinde verilen ekonomik vaatlerin etkilerinin diğer mali önlemlerle dengelenebileceğini belirtti. 

”Asgari ücretin artırılması konusunda eğer daha önce bahsedilen reformlar gerçekleştirilirse, artışın etkileri dengelenebilir. Vergi gelirlerinin yükselmesinde de etkili olacak asgari ücret artışı, hane halkı gelirlerini destekleyerek, iç tüketimi güçlendirebilir. Bu şekilde vergi gelirlerinde de olumlu bir etki görülebilir” diyen Sakhuja, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde atacağı reform adımlarının önemine işaret etti. Sakhuja, reformların uygulanmasının Türkiye’nin büyüme potansiyelini artırabileceğini de kaydetti.

TASARRUF VURGUSU

Türkiye’de iç tasarruf oranının ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi adımların ülkenin büyüme görünümünü olumlu etkileyebileceğinin altını çizen Sakhuja, ”Türkiye reformları uygulayarak dış finansmana bağlı olan büyüme modelinden kendini finanse edebilen bir ekonomiye doğru ilerleyebilir. Bu reformların uygulanması Türkiye’nin kredisi için pozitif olur” dedi.

ANİ DURUŞ OLMAZ

S&P’nin temel senaryosunda Türkiye’nin 2015-2018 yılları arasında yüzde 3 seviyesinin biraz altında bir büyüme kaydetmesinin beklediğini dile getiren Sakhuja, şöyle devam etti: ”Türkiye ekonomisinde son riskli dönemlerde bile ani duruş görmedik. Evet, sermaye piyasasından çıkış, hisse senetlerinden çıkış gördük ama bankalar örneğin sendikasyon kredileri ile kendilerini finanse etmeye devam ettiler. Biz Türkiye’nin önünde bir ani duruş riski görmüyoruz.”

BANKALARIN BORÇLARI ARTTI AMA

Türkiye’nin bankacılık sisteminin 2008-2009 yıllarından bu yana borçlanmasının büyük oranda arttığına dikkat çeken Sakhuja, ”Buna rağmen Türkiye’deki bankaların iyi sermayelendirilmiş olduğunu düşünüyoruz’ değerlendirmesinde bulundu. Bankacılık sisteminin güçlü bir yapısı olduğunu vurgulayan Sakhuja, ”Takipteki kredilerin toplam kredilere olan oranı halen düşük. Şokların gerçekleşmesi durumunda ekonominin absorbe etme becerisinin olduğu görülüyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X