‘Asgari ücrette elinizi tutan yok’

Asgari ücrette zorlu pazarlığa sayılı günler kala, Ekonomi Bakanı’ndan önemli açıklamalar geldi. Zeybekci, bir iş kadının ”rakam neden hala 1.500 TL” sorusuna, ”Eğer gönlünüze hoş gelecekse, elinizi tutan yok” dedi.

‘Asgari ücrette elinizi tutan yok’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de asgari ücretin olabildiğince yüksek olmasını istediklerini ama hayatın gerçeklerinin olduğunu söyledi.

Zeybekci, Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından dün Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, fasoncu bir ülke olarak dünyada Türk mucizesini gerçekleştirdiğini ve dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olduğunu ifadede etti. ”Evet artık yeni şeyler söylemek lazım. Fasoncu bir ülke olarak gelebileceğimiz yer buraya kadar, bundan sonrası yok. Onun için girişimcilik önemli” diyen Zeybekci, bilim ve teknolojinin, devletin kurduğu enstitülerin dışına çıkarılması gerektiğini, devlet eliyle bilim, teknoloji, Ar-Ge ve tasarım olmayacağını anlattı. Bazı şeylerin artık cesurca tartışılması gerektiğini dile getiren Zeybekci, sivil toplumun da siyasete destek vererek, siyaseti cesaretlendirmesini talep etti. 

HAYATIN GERÇEKLERİ VAR

Zeybekci, önümüzdeki günlerde başlayacak olan asgari ücret görüşmelerine de değindi. Türkiye’de asgari ücretin olabildiğince yüksek olmasını istediklerini dile getiren Zeybekci, ”Ülkemin kaynakları ve imkanları öyle bir noktada olsun ki refah yüksek olsun ama hayatın gerçekleri var. Ülkemizin gerçekleri ve gelirleri var. Ülkemizin sıralamaları var. Asgari ücretin Türkiye’de milli gelire oranına baktığımız zaman hakikaten en üst seviyelerdeyiz, yeterli mi, yetmez biliyorum. Doğruları farklı şekilde konuşmamız lazım. Asgari ücret 4 kişilik ailenin geçim ücreti değildir. Asgari ücret, bir iş için verilebilecek o ülkenin imkan ve kaynaklarını zorlayarak belirlenebilen ücrettir. Yeterli midir, değildir ama bu tartışmalar yapılırken hep beraber susmayalım. Kimse cebinden vermiyor, Türkiye imkan ve kaynaklarıyla veriyor.”

SEFERE ÇIKTIK DA GANİMET Mİ TEMİN ETTİK

 

Bakan Zeybekci ekonomideki başarıların tesadüf olmadığını anlatırken, salonda bulunan bir iş kadın ‘Asgari ücret neden hala bin 500 lira’ diye sordu. Zeybekci, bunun üzerine, iş adamlarını işaret ederek, ”Ona burası karar versin, ben değil. Asgari ücreti kim ödüyor arkadaşlar, siz ödüyorsunuz, eğer gönlünüze hoş gelecekse, elinizi tutan yok. Şuna prim verdirtmeyin; ‘Onlar ne veriyorsa 5 fazlası benden’ var ya. Cebinden verdiğini mi sanıyorsunuz, bir yere sefere çıktık da ganimet mi temin ettik zannediyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X