Aşı diye dozu 1000 dolardan su satmışlar

Türkiye’de de uygulanan BioNTech/Pfizer aşılarının sahteleri üretildi. Meksika ve Polonya’da ele geçirilen ve hiçbir etkinliği olmayan sıvının dozu 1000 dolara alıcı bulmuş.

Aşı diye dozu 1000 dolardan su satmışlar

Dünyanın Covid-19’a karşı umudu aşılamanın, özellikle yoksul ülkelerde tedarik sorunları nedeniyle aksaması, çok korkunç senaryolar doğurmaya başladı.
Mart ayında BBC, internetin ‘dark web’ olarak bilinen kısımlarında, yasadışı yollarla 150 dolara sahte koronavirüs testi, 500 ile 750 dolara ise aşı satıldığını duyurmuştu. BBC’nin haberinde, sahte aşı sertifikalarının da 150 dolara alıcı bulduğu ve bu ilanların sayısında son dönemde ciddi bir artış görüldüğü de yer almıştı.

DÜNYA ŞOKE OLDU…

Nisan ayı başında ise Reuters sahte aşı pasaportlarının internetteki fiyatlarının 12 dolara kadar düştüğünü bildirdi. Ajansa konuşan bir siber güvenlik yetkilisi dark web’de çok sayıda böyle ilan bulduklarını açıkladı. Bu haberlerin yankıları henüz dinmişken Pfizer’den yapılan bir açıklama dünyayı bir kez daha şoke etti. ABD’li ilaç şirketi, BioNTech işbirliği ile geliştirdikleri ve Türkiye de dahil çok sayıda ülkede uygulanmakta olan aşıların sahtelerinin Meksika ve Polonya’da ele geçirildiğini açıkladı.

DOZU 1000 DOLAR…

Wall Street Journal’ın haberine göre, yetkililerin iki ayrı soruşturma kapsamında ele geçirdiği aşı örnekleri, Pfizer tarafından test edildi ve flakonlardaki malzemenin Covid-19 aşısı olmadığı kesinleştirildi. Meksika’da ele geçirilen flakonların etiketlerinin de sahte olduğu, Polonya’da elde edilen sahte aşıların içinde ise kırışık önleme ürünlerinde kullanılan bir madde bulunduğu belirtildi. Şirketin açıklamasına göre, şubat ayında Meksika’da bir kliniğe düzenlenen operasyonla ele geçirilen aşılar, 80 kadar kişiye doz başına 1000 dolar ödeme karşılığında sahte aşı uygulandı. Operasyon sonucu 6 kişi tutuklanırken, sahte aşıyı olanların sağlıklarında bir sorun görülmedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X