Asıl mücadele stokçulara karşı

Tarıma yönelik çok ciddi destekler verdiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Canikli, stokçular ve spekülatörlerle mücadele ettiklerinin altını çizdi.

Asıl mücadele stokçulara karşı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin, ”Buradaki mücadele esas itibarıyla stokçulara ve spekülatörlere karşı” dedi.

Canikli, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaşanan bazı olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin 2017’nin ilk çeyreği itibarıyla dünyanın en yüksek üçüncü büyüme oranını yakaladığını belirten Canikli, ülkenin yüzde 5 ile Çin ve Hindistan’dan sonra bu başarıyı sergilemesinin gerçek bir mucize olduğunu vurguladı. Canikli, ”Bu başarı, enflasyon, işsizlik, faiz oranları düşerken gerçekleşiyor. 2017’nin bütününde Orta Vadeli Program’da belirlediğimiz hedef yüzde 4,4 büyüme ama biz bunun olağan dışı bir şey olmadığı sürece yüzde 4,5’in üstüne çıkacağını hatta yüzde 5’e yaklaşacağını, enflasyon rakamlarının yıl sonu itibarıyla tek haneli rakamlara düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi nedeniyle üreticilerin yaşadığı kaygıya ilişkin bir soru üzerine de Canikli, gıda ürünlerinin fiyatlarındaki istikrarsızlık ve dalgalanmanın geçici olmasına karşın enflasyon üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturduğuna dikkat çekti. Canikli, bu baskının ortadan kaldırılması için hükümetin son aylarda yoğun bir çaba içinde olduğunun ve bir noktaya geldiğinin altını çizdi. 

ELLERİNDE PATLIYOR

Tarıma çok ciddi destekler verdiklerini dile getiren Canikli, bunun fiyat dalgalanmalarıyla bağlantısının bulunmadığını ve desteklerin bütün tarım ürünleri için geçerli olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Canikli, ”Diyelim ki, bir ürünün üretim arzında bir miktar azalma ihtimali ortaya çıkınca, spekülatörler ve stokçular devreye giriyor ve fiyatı çok yükseltiyorlar. Buradaki mücadele esas itibarıyla stokçulara ve spekülatörlere karşı sürdürülüyor. Ne yapıyoruz burada? Yüzde 10’luk ihtiyacımız var, onu hemen ilgili kurumlara vergisiz ithalat etme imkanı veriyoruz. Dolayısıyla bu adım piyasada fiyatı regüle etme imkanı sağlıyor ve stokçuların ellerinde patlamasına neden oluyor. Stokçuların elinde patlatıyoruz, patlatmaya devam edeceğiz” dedi.

EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİ FAİZ

Canikli, bankaların uyguladığı faiz oranlarına yönelik bir soru üzerine, yüksek faiz oranlarıyla istenilen büyüme rakamlarının tam olarak yakalanamayacağını ifade etti. Üretimin önündeki en büyük engellerden birinin faiz olduğuna vurgu yapan Nurettin Canikli, ”Bu enflasyon için de geçerli. Burada sadece bankalar değil, kim yetkiliyse herkesin üstüne düşeni yapması gerekir. Bu noktada bankaların da önemli rolleri var. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor; bankalar mevduat kapma yarışına giriyorlar ve faizi yükseltiyorlar. Bunun hiç kimseye faydası yok. Bunu yaptığımız zaman mevduat ve kaynak miktarı artacak mı? Artmayacak, sadece yer değiştirecek. Dolayısıyla böyle bir yarış yanlıştır. Mevduatı kapmak için faiz oranlarının yükseltilmesi sonucunu doğuracak bir politikaya kesinlikle izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TALEP EDİLEN BİR ÜLKE

Yüzde 5’lik büyüme beklentilerinin bütün makro göstergelere olumlu yansıdığına işaret eden Canikli, şöyle devam etti: ”Türkiye şu anda dışarıda çok talep edilen bir ülke. Türkiye’ye 2017 yılında doğrudan yatırımcı ve portföy yatırımcısı olarak 8 milyar dolar civarında hatta daha da fazla para girdi. Yabancılar, uluslararası sermaye, çok yoğun bir şekilde Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Kredibilitesinde hiçbir sıkıntı yok, her geçen gün de artıyor. İşin garibi ne biliyor musunuz? Derecelendirme kuruluşlarının şu anda Türkiye’ye verdikleri not ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinin altında olmasına rağmen… Bunlar iktisat tarihinde, dünya siyaset tarihinde yaşanacak hadiseler değildir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X