‘Asıl sorun herhangi bir iş dalında uzmanlaşmamak’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pek çok işyerinin kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çektiğini belirterek, söz konusu sorunun iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözülebileceğini bildirdi.

‘Asıl sorun herhangi bir iş dalında uzmanlaşmamak’

Palandöken yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan işgücü istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de asıl sorunun işsizlik değil, herhangi bir iş dalında uzmanlaşmamak olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Yüzde 17 oranında işsizlik payına sahip 15-24 yaş arası genç işsizlerimizin üretime katılamaması bizleri üzüyor. Çözümü mesleki teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50’si maalesef çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun oluyor” ifadelerini kullandı.

Mesleki teknik eğitimin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

“Pek çok işyerinin kalifiye eleman aramasına rağmen bulamadıklarını hepimiz biliyoruz. Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Okullardaki teknik çalışma yapılan sınıfları bodrumlardan çıkararak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmelidir. Ülkemizde artık mesleki yeterlilik belgesinin kullanılması söz konusu. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 mesleki alanda yeterlilik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısı ile mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X