Aşırı sağın ayak sesleri

Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisinin oyları düşerken göçmen karşıtı görüşleriyle son yıllarda etki alanını artıran Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 14,1 oyla ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.

Aşırı sağın ayak sesleri

Başkent Berlin’deki eyalet seçimlerinde oyların yüzde 21,6’sını elde eden Sosyal Demokrat Parti birinci olurken 2011’deki seçimlerle karşılaştırıldığında yüzde 6,7’lik bir oy kaybına uğradı. 

Hristiyan Demokrat Birlik de oyların yüzde 17,6’sını alarak seçimlerde ikinci parti olarak çıktı. Seçimin ikincisi olmasına karşın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik hüsrana uğradı. Zira parti, beş yıl önceki seçimlere kıyasla oylarının yüzde 5,7’lik kısmını kaybetti. 

‘NAZİ’ UYARISINDA BULUNMUŞTU 

Seçimlerin gizli galibi ise yüzde 14.1 oy alan AfD oldu. Aşırı sağcı parti bu oyla ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. Berlin’deki eyalet seçimlerinden günler önce Belediye Başkanı Michael Müller, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisinin yüzde 10’dan daha fazla oy olmasının, ‘Almanya’da sağcılar ve Naziler geri dönüyor’ algısına yol açacağını söylemişti. 

SEKİZ TÜRKİYE KÖKENLİ ADAY 

Bu seçimlerde parlamentoya toplam sekiz Türkiye kökenli milletvekili girmeyi başardı. Buna göre Sosyal Demokrat Parti’den Dilek Kolat, Ülker Radziwill ve Derya Çağlar seçildi. Yeşiller partisinden de üç Türkiye kökenli eyalet meclisine girdi. Canan Bayram 2006 yılından beri parlamentoda milletvekili olarak görev yapıyor. 

Turgut Altuğ’un bu ikinci dönemi olacak, Fatoş Topaç ise bu seçimlerde ilk kez seçildi. Hristiyan Demokrat Birlik’ten ise geçen dönemde Eyalet Sağlık Bakanlığı’nda müsteşarlık görevinde bulunan Emine Demirbüken-Wegner parlamentoya girdi. Sol Parti’den de Hakan Taş ikinci kez seçildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X