Askere Suriye için ‘hazır ol’ talimatı

Hükümetin, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşmasını ve sınıra yaklaşan IŞİD tehdidini önlemek için askere ‘hazır ol’ talimatı verdiği öne sürüldü.

Askere Suriye için ‘hazır ol’ talimatı

Ankara, Suriye sınırında yaşananları yakından takip ediyor. Hükümetin, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşmasını ve sınıra yaklaşan IŞİD tehdidini önlemek için TSK’ya ‘hazır ol’ talimatı verdiği belirtiliyor. Konu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan son güvenlik toplantısında masaya yatırıldı.

Basında yer alan haberlere göre, Hükümet askerden sınırda IŞİD tehdidi altında olan bölge için tedbir almasını istedi. Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı, Afrin ile Kobani arasındaki Cerablus kenti üzerine yoğunlaşıyor. Bölgenin tümüyle YPG’nin veya IŞİD’in kontrolüne geçmesi durumunda bir Kürt koridoru oluşacak. Ayrıca İdlib ve Halep’ten Türkiye’ye yüz binlerce göçmenin gelme riski var. Ankara hazırlıklarını bu riskleri esas alarak yapıyor.

GİRMEK GEREKMİYOR

Habere göre askeri yetkililer, ‘Hiçbir ferdimiz kendisine verilen emrin yükleyeceği sorumluluktan kaçmaz’ ifadelerini kullandı. TSK’nın bu bölgeye girmesi ve fiilen kontrolü ele alması gerekmiyor. Sınır bölgesinde konuşlu bulunan 40 kilometre menzilli toplar ve kara ve havadaki diğer ateş gücüyle bölgeyi kontrol etmesi mümkün. Hükümetin elinde sınır ötesine asker gönderme konusunda yetki veren tezkere bulunuyor. Süresi 4 Ekim’de dolacak tezkere TSK’nın gerekirse harekat ya da müdahale için sınır ötesine gönderilmesine imkan veriyor.

GÖZLER MGK’DA

Suriye’ye sınır ötesi operasyon iddialarının konuşulduğu bir dönemde Ankara’da kritik bir toplantı daha yapılıyor. Milli Güvenlik Kurulu (MGK), bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanıyor. Suriye ile ilgili tüm senaryolar toplantıda masaya yatırılacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün bir gazetecinin sorusu üzerine, ‘Yarın (bugün) MGK toplantımız var, ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız arkadaşlar’ diye konşutu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X