Askeri seçenek masada

Washington, Rusya ile Suriye’de ateşkes çabalarının çökmesinden sonra askeri seçeneği de tartışıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki savaşla ilgili çok taraflı ya da tek taraflı önlemleri değerlendirdiğini açıkladı.

Askeri seçenek masada

Suriye konusunda Rusya ile ikili işbirliğini kesme kararı alan ABD yönetiminin, Suriye’de hükümete yönelik askeri operasyon seçeneğini yeniden gündeme aldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, dış ve güvenlik politikası uzmanları arasındaki buluşmada askeri önlemlerin de gözden geçirildiğini  ancak Dışişleri Bakanı John Kerry’nin müttefiklerle birlikte diplomatik çabaların sürdürülmesine öncelik verdiğini dile getirdi.

Toner, Rusya ile işbirliğinin geçici olarak durdurulmuş olmasına rağmen ABD’nin hedefinin uluslararası çözüme varılması olduğunu sözlerine ekledi.

ASKERE DESTEK ARTIYOR

Bu arada ABD yönetimi içinde askeri planlara desteğin son dönemde arttığı iddia edildi.

Washington Post gazetesine göre, son birkaç haftadır üst düzey yetkililerin özellikle Halep’teki askeri seçeneklerle ilgili toplantılar yaptığı ve Beşar Esad hükümetine sınırlı askeri operasyon seçeneğini görüştüğü kaydedildi.

Beyaz Saray’da geçen hafta Dışişleri Bakanlığı, CIA ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin katıldığı toplantılarda, ele alınan askeri operasyonlar arasında Suriye Hava Kuvvetleri’nin kruz füzeleriyle ve diğer uzun menzilli silahlarla bombalanması yer alıyor.

İsmi açıklanmayan bir yetkili de, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi izni almadan operasyonları gizli bir şekilde düzenlemesinin mümkün olduğunu belirtti.

Aynı yetkiliye göre ABD yönetimi içinde askeri operasyon seçeneğine destek artarken, özellikle CIA ve Genelkurmay, sınırlı askeri operasyon düzenlenmesinden yana.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X