Askerlik kısalıyor

Genelkurmay Cumhurbaşkanı’na, kuvvet komutanlıkları Bakanlığa bağlanacak. Savunma Bakanlığı sivilleşecek, askeri liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik kısaltılacak.

Askerlik kısalıyor

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni yapılanmasıyla ilgili konuştu. Işık, zorunlu askerliğin kısalacağını açıkladı.

AHaber’de soruları yanıtlayan Bakan Işık’ın verdiği önemli bilgilere göre; Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapı değişecek.

En başta Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması gündemde. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı’na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak. Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Milli Savunma Bakanlığı tamamen sivilleşecek. Şu anda bakan dışında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Yeni yapıda müsteşar ve genel müdürler de sivillerden oluşacak.

ASKERİ LİSELER

FETÖ’nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.

Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88’nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi. FETÖ’nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek. Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şurada generalliğe yükseltildi.

YENİ LİSTE YOLDA

 

Milli Savunma Bakanı Işık, FETÖ’cülerin tasfiyesinin henüz tamamlanmadığını, yeni listenin olduğunu söyledi. NTV’de önemli açıklamalarda bulunan Işık, FETÖ baskısı sonucu askeri okullardan ayrılanlara ilişkin bir çalışmanın olduğunu belirtti. Darbe girişimi sonrası TSK’dan ihraç edilen 1684 asker içinde emeklilik hakkı kazananların, emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alacakları da belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X