Astana bilmecesi

Astana’da yapılacak Suriye barış görüşmelerine İran’ın ABD’nin katılmasına karşı olduğunu açıklamasının yankıları sürerken bir tepki de Şam’dan geldi. Esad yönetimi Katar ve Suudi Arabistan’ın da görüşmelere katılmasını istemediğini bildirdi.

Astana bilmecesi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 Ocak’ta yapılacak Suriye barış görüşmelerine sayılı günler kala, taraflardan yeni açıklamalar geliyor. 

İran Dışişleri Cevad Zarif, salı akşamı yaptığı açıklamada Tahran yönetiminen Kazakistan’daki Suriye barış görüşmelerine ABD’nin  katılmasına karşı olduğunu söyledi. Zarif, ‘ABD’nin katılmasına karşıyız ve onları biz davet etmedik’ diye konuştu. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de dün yaptığı açıklamada görüşmelerin Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde yapıldığını anımsatark, ‘Bu aşamada üçlü düzeni korumak zorundayız. Bu düzenin herhangi bir şekilde genişletilmesi, başarısızlık riskini beraberinde getirebilir. Bizim politikamız bu safhada başka bir ülkenin dahil edilmemesi yönündedir’ diye konuştu. 

ŞAM’DAN KÖRFEZ ÇIKIŞI

Astana’daki görüşmelere kimlerin katılacağı konusunda Türkiye, Rusya ve İran arasındaki görüşmeler de devam ederken, Şam yönetiminden de Körfez karşıtı çıkış geldi. Suriye hükümeti, Katar ve Suudi Arabistan’ın Astana görüşmelerinde herhangi bir temsiliyetlerinin olmasına karşı çıktı. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, ‘Katar ve Suudi Arabistan’ın Suriye görüşmelerine katılmasını ancak bu ülkeler teröre desteklerini kestiği zaman tartışabiliriz’ dedi.

 

ABD İLK KEZ OYUN DIŞI

Bu arada Rusya ve Türkiye ABD’nin Astana görüşmelerine katılmasını destekliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, salı günü düzenlediği basın toplantısında, Suriye barış görüşmelerine ev sahipliği yapacak Astana’ya Donald Trump yönetiminin de davetli olduğunu kaydetmişti. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı gün yaptığı açıklamada Astana’daki Suriye barış görüşmelerine ABD’nin katılması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını söylemişti. 

Çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana Suriye’de barış çabalarına ilişkin yapılan müzakereler göz önüne alındığında Astana’daki görüşmelerde ABD ilk kez merkezi bir rol oynamıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X