Astana’da 3’lü uzlaşı

Suriye krizine çözüm için Astana’daki görüşmeler tamamlandı. Rusya Türkiye ve İran Suriye’de ateşkesi denetlemek için üçlü mekanizma oluşturulması için uzlaştı.

Astana’da 3’lü uzlaşı

Suriye’de yıllardır devam eden iç savaşını sona erdirmek için Kazakistan’ın başkenti Astana’a pazartesi günü başlayan Suriye Zirvesi dün sona erdi.

Toplantıda Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izleme ve uygulamasını sağlama konusunda uzlaştı. Toplantı sonrasında  Türkiye, Rusya ve İran’ın hazırladığı  ortak açıklamayı Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov açıkladı.  Anlaşma, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyor. Üçlü mekanizmanın anlık izlemelerle ulaştığı bilgilerden hızla tespitte bulunarak, saldırıların durdurulması için taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanması bekleniyor.

CENEVRE’DE GÖRÜŞECEKLER

Astana Zirvesi’nde tarafların 8 Şubat’ta BM şemsiyesi altında Cenvre’de biraraya gelmesi kararlaştırıldı.

Zirvede ayrıca Suriye’de DAEŞ  ve El Nusra ile mücadele edilmesi konusunda da uzlaşma sağlandı. Silanlı muhalif grupların DAEŞ ve El Nusra’dan ayrı tutulmasında da görüşbirliğine varıldı ve Suriye Krizi’ne siyasi çözüm bulunmasının önemine de dikkat çekildi.

El Nusra ÖSO’ya saldırdı

Adını bir süre önce ‘Şam’ın Fetih Cephesi’ olarak değiştiren El Nusra, Suriye’de ÖSO mevzilerine saldırdı.

Saldırıya gerekçe olarak ÖSO’dan kimi grupların Astana’da Esad yönetimi ile kalıcı ateşkes müzakerelerine katılması gösterildi.  Astanadaki görüşmelere katılan ÖSO’ya bağlı üst düzey yetkililer ‘Şam’ın Fethi Cephesi, bize karşı mevzilendi ve saldırı başlattı’ diye açıklamada bulundu.

Trump: Rusya ile çalışmaya hazırız

ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ’a karşı Rusya ile ortak bir operasyona yeşil ışık yaktı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Washington’da yaptığı açıklamada, Trump’ın Suriye’de DEAŞ’a karşı Rusya ile olası bir ortak askeri operasyona açık olduğunu bildirdi. Spicer, ‘Rusya ya da başka ülke, DEAŞ’a karşı herhangi bir ülkeyle ortak savaşma imkanı olursa ve bunda ortak bir ulusal çıkarımız olursa, o zaman bunu kesinlikle yapacağız’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X