Astana’da tarihi uzlaşı

Astana görüşmelerinde, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de “çatışmasızlık bölgeleri” oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Astana’da tarihi uzlaşı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de “çatışmasızlık bölgeleri” oluşturulması konusunda anlaştı. 

Çatışmazlık anlaşmasına ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı. Anlaşma bakanlık tarafından memnuniyetle karşılandı. İdlib eyaletinin tamamıyla Lazkiye, Halep, Hama, Humus, Doğu Guta, Dera ve Kuneytra’nın da bazı bölgeleri “çatışmasızlık bölgesi sayıldı” sayıldı.

HER TÜRLÜ ÇATIŞMAYA KAPALI OLACAK

Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde oluşturulacak güvenli bölgelerin kesin sınırlarına ilişkin açıklamanın Dışişleri Bakanlığı tarafından ileriki günlerde yapılacağı belirtildi. Güvenli bölge ilan edilen yerlerde hava uçuşları dahil her türlü çatışmanın durdurulması kararlaştırıldı. Uluslararası insani yardım akışının da bölgelere bir an önce ulaştırılması hedefleniyor. 

Metne, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari imza attı.

KAZAKİSTAN’DAN AÇIKLAMA 

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, görüşmelerin ikinci ve son gününde, basına taraflar arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı.

Kazak Bakan, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye iç savaşındaki taraflar arasında “çatışmasızlık bölgeleri” oluşturulması konusunda mutabakat sağladığını duyurdu.

İmzacı ülkelerin Suriye’nin toprak bütünlüğünü bir kez daha taahhüt ettiğini belirten Abdrahmanov, Suriye krizinin barış yoluyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Abdurahmanov, temmuz ayının ilk haftasında Ankara’da teknik toplantının, ardından Astana’da üst düzey görüşmelerin yapılacağını duyurdu. 

Açıklamanın ardından, Türk, Rus ve İranlı yetkililer mutabakat metnini imzaladı. 

Metne, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari imza attı.

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde, Suriye’de çatışan taraflar arasında sağlanan ateşkes, 30 Aralık 2016’da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi ve İran destekli grupların ateşkesi yoğun şekilde ihlal etmesi üzerine, Astana’da 23-24 Ocak’ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde ilk toplantı düzenlenmişti. Türkiye muhaliflerin; Rusya ve İran ise rejimin garantörleri olarak ateşkesi izlemek üzere üçlü mekanizma kurulmasında anlaşmıştı. Astana’da 15-16 Şubat ve 14-15 Mart’ta müteakip toplantılar yapılmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X