Astım hastalarına tatil uyarısı

Yaz tatili öncesi astım hastalarını uyaran Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, astım hastalarının tatil için otel seçiminde halı olmadığına dikkat etmesi gerektiğini, aşırı klorlu havuzların kullanılmaması uyarısında bulundu.

Astım hastalarına tatil uyarısı

Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, astım hastalarının tatil için tercih edecekleri yeri belirlerken sağlıklarını düşünmeleri gerektiğini söyledi. Gürkan, “Astım, tekrarlayıcı, mikrobik olmayan, bronşlarda daralmayla karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımda nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtilerden biri veya birkaçı olabilir. Astım alerjik olabileceği gibi alerjik olmayan nedenlerle de oluşabilir. Astımlı hastalar için en uygun tatil seçeneği deniz kenarlarıdır” dedi. 

HALISIZ OTELLER EN İYİ TATİL YERİ

Tatil yapılacak otellerde halı olmamasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında da bulunan Gürkan, “Astımlı hastaların çoğunun ev tozu alerjisi bulunduğu için ve ev tozları en çok halılarda yaşadığı için kalacağımız otelin halı kaplı olmamasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kalınacak odanın havalandırmasının iyi olması da önemlidir. Akar alerjisi olan hastalar tatile giderken antialerjik yatak ve yastık kılıflarını, kendi yastık ve yorganlarını götürürlerse daha iyi olur. Çünkü ev tozu alerjisi olan hastaların;  yün, kaz ve kuş tüyü yastık ve yorgan kullanmamaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YÜZME AKCİĞER KAPASİTESİNİ ARTTIRIR

Astımlı hastalar için en iyi sporun yüzme olduğunu ve akciğer kapasitesinin arttırılması açısından da önemli olduğuna vurgu yapan Gürkan, “Astımlı hastalar tatilde havuz yerine denizi tercih etmelidirler. Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharını solumak tüm hava yollarına iyi gelmekte ve iyileştirici etkisi bulunmaktadır” dedi.

ASTIM HASTALARI ALKOL ALMAMALI

Tatilde mağara gibi yerlere gidecek olan astım hastalarına da küf mantarı uyarısında bulunan Gürkan, “Tatilde, az ve sık yemek yenilmesi, alkol içilmemesi, ağır, yağlı ve baharatlı yiyecekler yenilmemesi, yüksek yastıkla uyumak ve yatağın başını yükseltmek veya ilaç tedavisi önerilebilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X