Astımlı Hasta Sayısı 300 Milyonu Buldu

Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğunu belirtti…

Astımlı Hasta Sayısı 300 Milyonu Buldu

Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğunu belirtti. Dr. Usalan, “Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Ancak astım, uygun ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir” dedi. Astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Adnan K. Usalan, “Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık, tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir” diye konuştu. DAHA AZ YAN ETKİ Dr. Adnan K. Usalan, astım tedavisinin amacının, hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesi olduğunu kaydetti. Dr. Usalan, “Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar günlük yaşamlarına, herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir” dedi. GÜÇLEŞTİREN ETKENLER VAR Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının hem dünyada hem Türkiye’de halen istenen düzeyde olmadığını kaydeden Dr. Usalan, halen 4 astımlıdan birinin yılda bir kez astım alevlenme (atak) nedeniyle acil servise başvurduğunu kaydetti. Dr. Usalan, “Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X